Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fryst Hamas-hjälp hotar färdplan för fred

Publicerat tisdag 2 maj 2006 kl 16.45
Wolfensohn.

Västvärldens beslut att strypa biståndet till den palestinska myndigheten får hård kritik av Mellanösternsändebudet James Wolfensohn. Wolfensohn lämnar nu sitt uppdrag som Mellanösternsändebud.

Den uteblivna hjälpen från väst kan göra att den palestinska myndighetens samhällsinstitutioner raseras, befarar James Wolfensohn. Han tror inte att någon kommer att tjäna på att de palestinska skolorna kan tvingas stänga och att folk inte har råd att äta.

Omvärlden har skickat ungefär åtta miljarder kronor årligen till den palestinska myndigheten för att säkra bygget av en livskraftig kommande palestinsk stat. I en rapport till FN undrar James Wolfensohn om man verkligen menar att det målet nu skall överges.

Humanitär hjälp räcker inte
Visserligen har både USA och EU lovat att den humanitära hjälpen, som inte går via den Hamasstyrda palestinska myndigheten, skall fortsätta. Men det kommer inte att räcka, enligt rapporten till FN.

Inte heller det utlovade stödet från några arabstater och Iran förändrar den dystra bilden. Många banker vägrar förmedla pengarna eftersom de är rädda för att utsättas för sanktioner om de har affärer med Hamas. Nu undersöker man istället möjligheten att skicka löner direkt till de anställda utan att blanda in den palestinska myndigheten.

Färdplanen i gungning
James Wolfensohn var ända till sista april den så kallade kvartettens sändebud i Mellanöstern. Kvartetten består av FN, EU, USA och Ryssland som står bakom det som brukar kallas färdplanen för fred.

Men nu lämnar Wolfensohn Mellanöstern eftersom Hamas valseger totalt har ändrat förutsättningarna för hans uppdrag. Hela färdplanen för fred tycks vara i gungning och enligt israeliska pressuppgifter skall representanter för kvartetten diskutera planens framtid senare under tisdagen.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".