Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt hitta orsak till apatiska barn

Publicerat tisdag 2 maj 2006 kl 16.45
Nader Ahmadi.

Färre barn blir apatiska och fler tillfrisknar. Det visar en rapport från den nationella samordnaren för barn med uppgivenhetssymtom som presenterades på tisdagen. Men trots ett års arbete har forskarna bakom rapporten inte kunnat hitta orsaken till att asylsökande barn blir apatiska.

– Det viktigaste vi har kommit fram till är att det inte finns någon enskild, generell förklaring till fenomenets uppkomst, säger Nader Ahmadi, forskningsledare hos samordnaren för barn i asylprocessen med uppgivenhetssymtom.

Enligt rapporten är det oklart varför asylsökande barn i Sverige blivit apatiska och varför antalet sjuka barn ökade så kraftigt fram till förra året.

Flera saker
Det kan handla om flera saker, säger Nader Ahmadi, till exempel att barnen är traumatiserade, att föräldrarna mår psykiskt dåligt, att asylprocessen är för lång, kulturella skäl, eller till och med att vissa barn låtsas vara sjuka.

Rapporten visar att antalet apatiska barn har minskat kraftigt. Det kan bero på att många av barnen fått uppehållstillstånd och tillfrisknat, säger Marie Hessle, nationell samordnare för barn med uppgivenhetssymtom.

– De blir friska, men det kan ta väldigt olika lång tid, säger Marie Hessle.

Är det några som blir friska utan att ha fått positivt besked?

– Vi har inte fått några sådana rapporter, nej, säger Marie Hessle.

Ett av de barn som börjat bli bättre är 14-åriga Medina från Kirgizistan. Men det tar tid; familjen fick uppehållstillstånd i somras, och först i slutet av förra året visade hon livstecken för första gången. Hon öppnade ögonen, berättar hennes mamma Malika Mocemidava.

Slutrapport i slutet av året
Många frågor finns kvar för den nationella samordnaren för barn med uppgivenhetssymtom. En slutrapport ska komma i slutet av året. Och frågorna om varför barnen blir sjuka och varför de blir sjuka just i Sverige hänger fortfarande i luften.

– Det är ett komplicerat fenomen, som, som jag ser det, kräver en mångfaktoriell förklaringsmodell, säger forskningsledaren Nader Ahmadi.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".