Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

146 miljoner barn var undernärda 2005

Publicerat tisdag 2 maj 2006 kl 16.45
Undernäringen minskar inte.

Andelen undernärda barn i världen har bara marginellt minskats de senaste 15 åren, trots att det är ett an FN:s viktigaste mål. Mer än en fjärdedel av barnen under fem års ålder i de så kallade utvecklingsländerna får inte tillräckligt att äta, enligt en rapport från FN:s barnfond Unicef.

Lakoniskt konstaterar Rainer Gross, är FN-organets främsta expert på näringsintag att världen inte är på rätt väg om den ska nå ett av de viktigaste millenniemålen: halverad barnaundernäring till 2015.

Lite har hänt
Antalet, och andelen undernärda barn, under fem har förblivit i stort sett oförändrat de senaste 15 åren. Fjolårets notering var 146 miljoner barn, en undernäring som fortsätter att bidra till i storleksordningen fem till sex miljoner barns död varje år; en katastrof överskuggande varje tsunami.

Uppseendeväckande i rapporten är att hälften av denna undernäring förekommer i tre länder i Sydasien: Indien, Bangladesh och Pakistan. En fjärdedel finns i Afrika söder om Sahara.

Undernäringen leder inte bara till död utan bidrar till försämrad inlärningsförmåga, sämre motståndskraft mot sjukdomar, ökad fattigdom.

Vitaminer och amning behövs
Allt vore enkelt att bekämpa, om rätt politiska prioriteringar gjordes. Det som behövs är ett billigt tillskott av vitaminer och mineraler och bröstmjölk, enligt Lars-Åke Persson, professor i internationell barnhälsa in Uppsala.

– Barnen bör ammas enbart upp till sex månaders ålder, men det är inte mer än ungefär 40 procent av barnen i världen som uppföds på det viset. När de inte gör det är det lätt att de halkar efter i sin viktutveckling och blir undernärda så småningom.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.sr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".