Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kd vill satsa på äldre

Publicerat onsdag 3 maj 2006 kl 06.00

Kristdemokraterna vill satsa fem miljarder kronor mer än regeringen på de äldre. Pengarna ska bland annat användas för att höja garantipensionen för de äldre.

– Vi är bekymrade över att de fattigaste pensionärerna, de med bara är garantipension, de har varit bortglömda i socialdemokraternas Sverige under hela regeringsinnehavet nu, säger Maria Larsson som är kristdemokraternas vice ordförande.

Äldre en viktig grupp i valet
Inför höstens val är de äldre en mycket viktig grupp att vinna. Regeringen har lovat tio miljarder kronor på tio år till de äldre, medan kristdemokraterna nu vill satsa ännu mer.

Partiet vill i den budgetmotion som presenteras senare på onsdagen, höja garantipensionen för de fattigaste pensionärerna. 850 kronor mer i månaden i plånboken efter skatt innebär drygt 600 kronor mer i månaden.

Och eftersom det finns fler än 800 000 äldre som har garantipension är det ett dyrt löfte, det skulle kosta mer än fyra miljarder kronor enligt riksdagens utredningstjänst.

Del i pensionsuppgörelsen
Garantipensionen är en del av den stora pensionsuppgörelsen där inte bara de fyra borgerliga partierna är med utan även socialdemokraterna. Om man ska höja garantipensionen måste de andra partierna vara med, men Maria Larsson hävdar att det ändå går att höja månadsbeloppet.

– Vi har inte bedömt att det här direkt berör pensionsuppgörelsen, utan vi har lagt det här förslaget och vet att också våra allianskamrater ser behoven av en satsning på de äldre, sedan tror jag kanske att satsningarna kommer att se olika ut, säger hon.

Hur resonerar ni när ni säger att det inte inkräktar på pensionsuppgörelsen?

– Vi bedömer att det här förslaget är en typ av tillskott som man kan ge och pensionsuppgörelsen ligger ju fast i botten.

Men man behöver som ni ser det inte förändra pensionsuppgörelsen för att ska kunna ge ett extra tillskott?

– Nej det tycker vi inte att man behöver utan den typen av uppgörelse kan man ge, pensionsuppgörelsen ligger fast ändå.

Boendegaranti
Kristdemokraterna vill också satsa på en speciell boendegaranti som ska gälla alla kommuner. En miljard ska satsas genom att kommunerna erbjuds pengar när de byggt klart speciella äldreboenden.

Totalt handlar det om löften på omkring fem miljarder kronor. Men kristdemokraternas Maria Larsson säger att partierna har studerat löften till de äldre, bland annat genom att nästa år höja skatten på cigaretter och inte genomföra regeringens på en plusjobbsatsning.

Från år 2008 står partiet fast vid att införa fler karensdagar för den som är sjuk.

– Och vi har diskuterat mycket kring det. Men vi sett att de äldres behov är rätt så påtagliga. Och vi har valt att göra prioriteringen att behålla två karensdagar, men att faktiskt ge dem bättre förutsättningar och större trygghet.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".