Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredning om vanvård kommer ingen vart

Publicerat lördag 6 maj 2006 kl 08.12

För fem månader sedan polisanmälde Migrationsverket nio föräldrar för vanvård av apatiska barn. För två månader sedan genomfördes husrannsakan med provtagningar på barnen hos tre av familjerna. Ändå bor barnen kvar hos föräldrarna.

Fortfarande bor barnen kvar hos föräldrarna, som alltså är misstänkta för att droga eller på annat sätt göra barnen apatiska.

– Vi har inga möjligheter att skilja föräldrar och barn på det sättet. De tvångsmedel jag har till mitt förfogande är att anhålla personer eller begära personer häktade. Det är ju inte aktuellt i det här fallet, dels på grund av att det är en svag misstanke och dels för att man vet för lite helt enkelt, säger Lise Tamm som är kammaråklagare på internationella åklagarkammaren i Stockholm.

– Jag kan inte yttra mig om det är lämpligt hos de här föräldrarna som eventuellt är misstänkta för brott, säger hon.

Svaga misstankar
Misstankarna mot familjerna är svaga. Även om ingen av de nio utredningarna är nedlagd så koncentrerar sig polisen och åklagaren mot tre av familjerna, de vars barn man tagit prover på. Och de är just proverna som gör att utredningen inte kommer någon vart just nu.

Rättsmedicinalverket kunde inte analysera det som polisen ville ha svar på, så det gör nu ett laboratorium i Frankrike. Och innan svaren kommer så händer inget i utredningen.

– Vi väntar på provsvaren och det är det som förhoppningsvis kommer att göra en förändring, så att vi kommer vidare, säger Lise Tamm.

Och du har inte fått några indikationer på när de kan komma?

– Nej, jag kan bara säga att jag är förvånad över att det har tagit så lång tid.

Sociala myndigheters ansvar
Det är inte polisens eller åklagarens ansvar att brottsmisstänkta och eventuella brottsoffer fortfarande bor tillsammans, utan det ansvaret har de sociala myndigheterna som har kontakt med familjerna, men valt att inte göra något åt situationen.

Anita Dorazio är flyktingombud för en av de tre familjerna som fortfarande inte fått något asylbeslut, där dottern är sedan lång tid tillbaka svårt psykiskt sjuk och i det närmaste apatisk. Anita Dorazio menar att det är en helt orimlig press som de lever under.

– Tänk om man nu skulle komma fram till att de har förgiftat dem, som man påstår. Då frågar jag mig; är en sådan mamma lämpad att ta hand om sina flickor som gör sådana saker som de misstänks för, säger hon.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".