Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Irländska fackförbund kräver lönegaranti

Publicerat onsdag 3 maj 2006 kl 12.08

Fackförbunden på Irland kräver nu avtal som ger skydd mot konkurrens med billig arbetskraft från EU:s nya medlemsländer.

Irland hör till de EU-länder som öppnade sina gränser för arbetskraft från de forna östtstaterna direkt vid EU:s utvidgning för två år sedan.

Men oron för att konkurrensen med invandrad arbetskraft ska leda till lönedumpning ökar och nu krävs lönegarantier.

I december förra året deltog 100 000 irländare i en protestmarsch till stöd för de anställda på ett irländsk färjebolag som arbetsgivaren ville ersätta med billigare arbetskraft från EU:s nya medlemsländer.

Kräver skydd mot lönedumpning
Flera liknande konflikter har utspelats och nu kräver alltså fackförbunden i Irland avtalsskydd mot lönedumpning. Arbetsmarknadens parter och den irländska regeringen förhandlar om ett nytt samhällskontrakt som ska rulla på tio år med inbyggda lönejusteringar.

Facket kräver också ett nytt system för arbetstillstånd för utländsk arbetskraft och högre böter för arbetsgivare som bryter mot Irlands arbetsmarknadslagar.

Avsäger sig strejkrätt
I gengäld avsäger sig fackförbunden sin strejkrätt. Irland hör till de tre EU-länder som för två år sedan öppnade sina dörrar på vid gavel för arbetskraft från de forna öststaterna.

Men avtalsförhandlingarna kan leda till att irländarna skjuter till dörren och inför begränsningar av arbetskraftsinvandringen från de nya EU-länderna.

Detta sker samtidigt som fyra andra EU-länder just öppnat sina gränser för fri invandring av arbetskraft från öst. Men irländarna försvarar sig med att de med en liten befolkning på drygt fyra miljoner haft ett oproportionerligt stort inflöde av utländsk arbetskraft sedan EU:s stora utvidgning den 1 maj 2004.

De irländska fackförbunden får nu stöd av arbetsmarknadsforskare vid Europafacket. De anser att EU bör ha en gemensam lönepolitik som ska konstrueras så att lönedumpning över gränserna förhindras.

Kerstin Brostrand, Dublin
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".