Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tränare i Enskede IK får skatten höjd

Publicerat onsdag 3 maj 2006 kl 03.06
Enskede IK:s idrottsplats.

Skatteverket har beslutat att upptaxera en tränare i fotbollsklubben Enskede IK med 36 000 kronor för att han fått lön som inte redovisats. Ekot rapporterade i höstas om ett hemligt avtalsförslag om svart tränarlön när Enskede IK:s ordförande Bosse Ringholm var finansminister.

I det interna avtalsförslaget från Enskede IK står det att den ledande tränaren skulle få en lön på 50 000 kronor om året, plus bonus för varje seriepoäng.

Men bara ”18 000 av de 50 000 kronorna kommer att redovisas till Skatteverket”. Minst 32 000 kronor skulle alltså betalas ut i svart lön. Enligt dokumentet skulle 18 000 kronor redovisas till Skatteverket och då kallas för reseersättning.

Ifrågasatt dokument
När Ekot i höstas publicerade avtalsförslaget sa Bosse Ringholm - som nu bland annat är idrottsminister - att varken han eller någon annan styrelsen kände till dokumentet. Och flera ledamöter i klubbens styrelse har ifrågasatt om dokumentet är äkta.

Men nu visar alltså Skatteverkets utredning att tränaren har fått 55 000 kronor i ersättning under ett år. I Skatteverkets beslut framgår det också att Enskede IK bokfört utbetalningarna som arvoden och reseersättningar.

Men varken tränaren eller klubben har redovisat något av det här till Skatteverket.

Skattetillägg
Enligt tränaren har han haft stora kostnader, men han har inte kunnat visa kvitton eller reseräkningar som styrker utläggen.

Skatteverket accepterar ändå en del av kostnaderna. Av de 55 000 kronor som tränaren har fått ska drygt 36 000 betraktas som lön.

Utöver den här upptaxeringen på 36 000 ska tränaren nu betala ett skattetillägg eftersom han lämnat felaktiga uppgifter i sin deklaration. 

Nyligen la Ekobrottsmyndigheten ner förundersökningen av Enskedes skatteaffärer. Enligt chefsåklagare Kent Madstedt går det inte att bevisa att några fel i klubben har begåtts avsiktligt.

Preskriberade brott
De utbetalningar som gjorts till den nu aktuella tränaren är gjorda under år 2000 och kan därför inte prövas i ett brottmål.

– Det får ju den direkta betydelsen att då är brottet preskriberat. Även om man hade tagit med det hade det inte varit något som skulle åtalas i det här sammanhanget därför att beloppet är för lågt, helt enkelt, säger chefsåklagare Kent Madstedt.

Ekot har utan resultat sökt Bosse Ringholm för en kommentar.

Tränaren säger till Ekot att han inte tänker överklaga Skatteverkets beslut.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".