Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättssystemet brister vid stora brottmål

Publicerat onsdag 3 maj 2006 kl 07.09

Det svenska rättssystemet är illa anpassat för att klara av stora brottmål. Därför har riksåklagaren samlat en grupp som representerar olika delar av rättsväsendet, för en stor översyn som ska vara färdig i höst.

– Vi ser över effektiviteten i det straffrättsliga systemet. Jag tror att man behöver göra det eftersom det ofta visar sig att just stora brottmål dels drar ut på tiden och dels ofta havererar på ett eller annat sätt, säger riksåklagare Fredrik Wersäll.

Det rör sig om stora härvor med exempelvis bedrägeri, ekomål eller trafficking. Brottmål där utredning och process tar många år i anspråk. I arbetsgruppen medverkar bland annat polis, åklagare, rättsvetare och representanter från domstolarna.

Långa förundersökningar
En av de saker som bör ändras är enligt riksåklagare Fredrik Wersäll förundersökningarna.

– Om man har ett väldigt stort material, och man ser att det här är en utredning som kommer att ta mycket lång tid. Det kanske tar så lång tid att straffvärdet för de brott som man kan åtala för har gått ner.

– Då kan det vara bättre att koncentrera sig på några saker där man kan komma fram relativt snabbt. De misstänkta kan också fara väldigt illa av långa utredningstider, säger Fredrik Wersäll.

Bland exemplen finns muthärvan i Systembolaget, med 92 åtalade. De misstänkta brotten skedde för mer än fem år sedan. Men det väntas dröja flera år till innan den sista domen faller.

Jobbigt vänta på process
Advokat Nils Uggla, som också deltar i riksåklagarens arbetsgrupp, är en av många försvarsadvokater för de åtalade i systembolagsmålet.

– Så vitt jag har förstått är de flesta av de här personerna tidigare ostraffade. De upplever att det är väldigt jobbigt psykiskt att gå runt och vänta på en process. Det är jobbigt även om de hävdar att de är oskyldiga, vilket flera kanske är. Men det är också jobbigt för skyldiga personer att vänta på en process.

– Dessutom har alla förlorat sina arbeten, och innan de vet resultatet av processen är det kanske svårt att söka nytt jobb, säger Nils Uggla.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".