Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Presidentval i konfliktfyllt Tchad

Publicerat onsdag 3 maj 2006 kl 12.45
På väg att rösta i Ndjamena.

På onsdagen hålls presidentval i Tchad, ett av världens fattigaste länder, som genom åren fått lite uppmärksamhet. Men utvecklingen i Tchad har på senare år börjat bli alltmer intressant på den globala världspolitiska scenen.

Landet är numera en viktig oljeproducent i Afrika och gränsar till det lika mycket oroliga grannlandet Sudan, som har än mer olja.  

Lite överdrivet kan man hävda att utvecklingen i Tchad indirekt även kan komma att påverka vår plånbok i Sverige och övriga världen. För varje annalkande konflikt driver upp oljepriset numera.

På randen till inbördeskrig
Och Tchad är minst sagt konfliktfyllt. Ett land som befinner sig på randen till både inbördeskrig och krig med grannlandet Sudan, i en region som hårdbevakas av de oljetörstande makterna USA, Kina och EU.

Mitt i den tchadiska väpnade maktkampen befinner sig både ett par hundra tusen flyktingar från den sudanesiska Darfurprovinsen och dessutom tiotusentals interna tchadiska flyktingar som flytt de senaste veckornas inbördesstrider när tchadiska rebeller försökt inta huvudstaden Ndjamena för att störta landets alltmer diktatoriske och korruptanklagade president Idriss Deby.

Rebellerna slogs tillbaka den här gången men hotar med nya attacker för att störta presidenten.

Liknar en fars
På onsdagen hålls presidentval i Tchad, ett val som alltmer liknar en fars.

Oppositionen bojkottar valet och även om det finns totalt fem presidentkandidater är det få som tror annat än att den sittande presidenten kommer att vinna.

De övriga kandidaterna kommer från den styrande makteliten.

Det som kanske blir av störst intresse är om valet blir lugnt eller ej.

För oppositionspolitiker och rebeller som bojkottar valet har varnat för att utföra militära attacker under dagen och uppmanar väljarna att hålla sig hemma i stället.

Det är lite som talar för en fredlig demokratisk lösning för Tchad just nu oavsett det officiella valresultatet.

Risk för väpnade uppror
Snarare har risken ökat för nya väpnade uppror, något som i sin tur ökar risken för en storkonflikt i området mellan Tchad och Sudan.

Sudan har länge anklagat Tchad för att stödja olika rebellgrupper i Sudan, medan Tchad anklagat grannlandet för att stödja den tchadiska gerillan.

Och det finns klara bevis för att båda sidorna har rätt i sina anklagelser. Det har inträffat ganska många våldsamma gränsincidenter under den senaste tolvmånadersperioden.

Vid en öppen konflikt mellan de båda länderna finns dock risk för en diplomatisk storkris.

Frankrike och USA är djupt engagerade i Tchad och dess oljetillgångar medan Kina har störst intressen kring den sudanesiska oljan.

För befolkningen i dessa båda länder hotar förstås en än större flyktingkatastrof.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".