Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sherifay beklagar nekat Hamasvisum

Publicerat onsdag 3 maj 2006 kl 12.00
Får inte komma.

Det blir inget besök från den terroriststämplade palestinska organisationen Hamas i Malmö om två veckor. Hamas gruppledare Salah Mohammed al-Bardawil har nekats visum till Frankrike där den europeiska rundresan skulle ha börjat och visumet skulle ha gällt i alla EU-länder.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Mariam Osman Sherifay, som hade planerat ett möte med Hamasmedlemmarna, beklagar det franska beslutet:

– Jag tycker att det är tråkigt för man har stängt dörren till att ha en kritisk dialog med Hamas, säger Mariam Osman Sherifay.

Om de kommer till Norge, tänker ni försöka träffa dem då?

– Jag måste diskutera detta med de andra som är intresserade.

Är det tänkbart?

– Ja, det är tänkbart.

Tycker du att Sverige ska bjuda in de här Hamas-medlemmarna?

– Jag har ingen uppfattning, du får fråga den svenska regeringen, säger Mariam Osman Sherifay.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Mariam Osman Sherifay kan alltså tänka sig att åka till Norge den 15 maj för att träffa Hamasmedlemmarna, som bjudits in till Oslo för att träffa norska UD-tjänstemän.

Inget nationellt intresse
Statsminister Göran Person säger i en kommentar att Sverige inte har något nationellt intresse av att bjuda in Hamasrepresentanterna och kommer därför inte bjuda in dem till Sverige på egen hand, utan följa den franska linjen som innebär att Hamasrepresentanterna inte får visum till något Schengenland.

Det var i april det blev känt att Palestinska föreningen, Arabiska Huset och Irakkommittén i Malmö bjudit in två högt uppsatta representanter för den av FN och EU terroriststämplade organisationen Hamas.

Kritiserades från flera håll
Det planerade besöket kritiserades från flera håll och inbjudan kallades för omdömeslös.

Men två riksdagsledamöter, socialdemokraten Mariam Osman Sherifay och miljöpartisten Yvonne Ruwaida, sa på tisdagen att man tänkte träffa Hamasrepresentanterna, ett möte, om det skall bli av, nu får hållas i Norge.

Jon Bonnevier, talesman för Irakkommittén i Malmö hoppas kunna arrangera ett möte med Hamas vid ett senare tillfälle:

– Nu överväger vi att se över möjligheterna till att man kanske kan få ett enskilt visum till Sverige, eftersom förra utrikesministern och vår nuvarande utrikesminister har sagt att man får göra skillnad på Hamas som organisation och enskilda Hamas-medlemmar, säger Jon Bonnevier, talesman för Irakkommittén i Malmö.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".