Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk domstol prövar utländska utsläpp

Publicerat onsdag 3 maj 2006 kl 12.33

Regeringen vill skärpa lagen för utsläpp på internationella vatten. Svenska domstolar kan idag bara pröva utsläpp i svenska vatten. Skärpningen av lagen presenteras i en lagrådsremiss.

– Det innebär att svenska domstolar kan döma alla fartyg som på svenska eller internationella vatten eller till och med på andra länders vatten gör utsläpp som på olika sätt påverkar svenska vatten eller svenskt land. Begär man ett brott genom att släppa ut olja eller något annat i Östersjön ska man också ställas till svars för det. Det kan ge böter eller fängelse, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.

Finns det inte en risk att detta bara blir ett slag i luften eftersom det redan idag är svårt att spåra utsläppen?

– Vi har bra hjälp av ny teknik. Vi kan följa fartyg som går i egna vatten, men också på de internationella vattnen. Man kan se vart fartygen stött på grund eller om de går utanför den farled man är hänvisad till. Man kan dessutom se om fartyget gör ett utsläpp, som man har anledning att misstänka att det var illegalt. Då kan man också spåra det, säger Ulrica Messing.

Försämrar miljön
Enligt Kustbevakningen upptäcktes mellan 1989 och 2002 mer än 4 300 oljeutsläpp i svenska vatten. Hur många som gjordes på internationellt vatten vet man inte.

Det som däremot är klart är att oljeutsläppen leder till att havsmiljön försämras kraftigt. Dessutom dör många fåglar ute till havs när de kommer i kontakt med oljan.

När oljan kommer in till stränder och vikar tar det ofta mycket lång tid innan all olja kunnat tas om hand.

Del av EU-arbete
Regeringen vill med sitt förslag, som är en del i arbetet mot oljeutsläpp bland EU:s 25 medlemsländer, att miljösyndarna ska kunna straffas, oavsett om utsläppen sker på nationellt eller internationellt vatten.

Förslaget välkomnas också av Sveriges Redareförenings vd Håkan Friberg.

– Vi tycker att det är helt lagvidrigt och vi tycker att den typen av redare ska få sanktioner och bestraffningar om man gör på det sättet. Vi tar mycket allvarligt på saker som händer till havs eftersom de skadar näringen, säger Håkan Friberg i Sveriges Redareförening.

Daniel Rundquist
daniel.rundquist@sr.se
Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".