Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt moderat skattesänkarlinje

Publicerat onsdag 3 maj 2006 kl 16.50

Moderaterna fortsätter att vara det stora skattesänkarpartiet inom borgerligheten, men partierna ligger väldigt nära varandra. Det visar partiernas budgetmotioner som presenterades på onsdagen.

Moderaterna vill sänka skatterna med 36 miljarder kronor nästa år och 47 miljarder året därpå.

Ett viktigt mål med den borgerliga politiken är att få fler i arbete. Det gemensamma förslaget om skattesänkningar genom ett jobbavdrag på 37 miljarder nästa år gör att partiernas skattesänkningar nu ligger nära varandra.

Nästa år ligger moderaterna högst med sammanlagda skattesänkningar med 36 miljarder när olika höjningar och sänkningar lagts ihop och folkpartiet lägst med 33 miljarder.

Ökar lite 2008
2008 ökar skillnaderna lite. Då ligger moderaterna på 47 miljarder och folkpartiet lägst med 32 miljarder kronor.

För 2009, det näst sista året nästa mandatperiod, spår nu moderaterna skattesänkningar på 53 miljarder kronor.

Ökningen beror på att partiet vill satsa ännu mer på jobbavdraget som bara går till dem som arbetar. Partiledare Fredrik Reinfeldt förklarar varför.

– Vi tror att det här med skillnaden mellan att arbeta och att inte arbeta måste växa. Vi vill gå vidare med ytterligare inkomstskattesänkningar för låginkomsttagare. Ju starkare den här drivkraften blir, desto fler jobb kommer vi att få, säger moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt.

De borgerliga motionerna visar att partierna trots allt större enighet kring politiken för 2007 ändå fortsätter att vara oense på några punkter.

Förra årets borgerliga överenskommelse i Bankeryd gäller för just 2007.

Höjt tak
2008 ökar osäkerheten och onsdagens motioner visar att partierna utnyttjar det. Folkpartiet föreslår exempelvis som enda parti att taket i sjukförsäkringen höjs 2008, medan moderaterna tvärtom föreslår att ersättningsnivån i sjukförsäkringen sänks till 70 procent.

Kristdemokraterna föreslår sänkt statlig skatt för hög- och medelinkomsttagare med sju miljarder. Samtidigt vill centern satsa en miljard på bättre klimat och gröna jobb.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".