Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Statliga bolag dåligt skyddade mot mutor

Publicerat onsdag 3 maj 2006 kl 18.11

Statliga bolag och myndigheter är dåliga på att skydda sig mot korruption. Det konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport.

Flera statliga verksamheter har granskats i riksrevisionens rapport. En av dem är Apoteket. Apotekets vice vd Per Matses har flera förklaringar till varför frågan om korruption inte har fått så stort utrymmer i företaget.

– I grunden finns det, som man säger, en bra kultur. Det här är en av många frågor som ska hanteras av ett företag, säger Per Matses.

Du säger att man tror att man har en bra kultur. Men vad finns det för garantier för det?

– Det finns inga garantier. Därför vill vi nu säkerställa att vi har bra riktlinjer och att vi har en bra debatt, säger han. 

Nu lyfts Apoteket fram som ett bra exempel. Bolaget har efter granskningen tagit tag i frågan för att verkligen försäkra sig om att risken för korruption i bolaget är minimal. Samma sak säger de andra statliga verksamheter som granskats av Riksrevisionen.

Inget utarbetat system
Men revisionens granskning av nio statliga bolag och myndigheter, visade alltså en annan verklighet. Även om alla var rörande överens om att mutor och annan korruption inte ska få förekomma var det få som hade något utarbetat system för att försäkra sig mot det.

Alla bedömde att risken var liten. Just sådant som en bra kultur lyftes fram som argument för att just deras verksamhet inte skulle kunna vara drabbad.

Men riksrevisor Kjell Larsson är av en annan åsikt.

– Man får inte vara så naiv att man har förtroende för alla, alltid. Var och en av oss kan råka i problem, ekonomiska eller andra, som får oss att göra saker som vi inte borde göra, säger Kjell Larsson.

Systembolagshärvan
Förra året åtalades drygt 90 personer i Systembolaget för mutbrott. Systembolagshärvan är det tydligaste exemplet på mutor inom ett statligt bolag. Ironiskt nog eller kanske just därför har Systembolaget idag ett av få goda exempel på ett väl fungerande kontrollsystem mot korruption.

Ett stort ansvar för att fler statliga verksamheter nu upprättar en sådan här kontroll lägger Riksrevisionen på regeringen, som också får kritik för att inte ha uppmärksammat frågan tillräckligt.

Kommun- och finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg har ansvar för de statliga myndigheterna.

– Man kan alltid säga att man kan göra mer. Här förutsätts att de inte förekommer, och i de fall det förekommer ska det beivras. I det ligger varje lednings ansvar att se till att man har ordning i sin myndighet. Det kan finnas skäl att styrka upp det ännu mer, och det är precis det vi jobbar med, säger Sven-Erik Österberg.  

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".