Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggkrönikan den 6 maj 2006

Publicerat onsdag 3 maj 2006 kl 22.27

Temat denna gång är bloggmobbningen, ett växande problem som framför allt drabbar kvinnliga bloggare.

Bloggmobbning tycks vara en företeelse som växer inom bloggosfären, alltså att människor använder kommentarfunktionerna hos bloggare för att smutskasta, förtala och förfölja dem.  Det drabbar framför allt kvinnliga bloggare och minst en av dem - författaren Bodil Malmsten – har stängt kommentarfunktionen på sin blogg. 

Malin med bloggen trettinånting skriver att  

”Det är inte bloggen eller webben i sig som är roten till det onda. Mobbing är ett gammalt problem som nu bara fått en ny arena. 

Kvinnor som uttrycker åsikter och/eller på annat sätt blir offentliga upplevs som provocerande av både män och kvinnor och ådrar sig en speciell form av mobbing/stalking. 

Argumentationen ’bemöts’ med osakliga påhopp, förminskanden, kommentarer om sex och/eller kvinnans utseende och så vidare. 

Det kan tydligen till och med väcka mäns och kvinnors vrede att en kvinna tar plats genom att skriva om smink. Det vore bra om åtminstone andra kvinnor kunde räkna till tio när de blir provocerade av en bloggare.” 

En av dem som skriver om shopping och kläder är Emma med bloggen dolcevita

” Jag kan förstå att folk stör sig på bloggar (som min) där jag tar bilder på mig själv, berättar om senaste inköpen och är ganska ytlig, jag kan verkligen förstå det. 

Som en tänkande individ kan man välja vad man vill läsa eller inte, vill man inte läsa om shopping och trender så behöver man inte. Det som irriterar mig mest är att de flesta av dessa sk. bloggmobbare är så ryggradslösa och kan inte stå upp för vem de är och kan inte ge konstruktiv kritik.” 

Linda K med bloggen en 34-årings liv och lustar konstaterar: 

”Inget nytt, men jag blir ändå en smula chockad över hur folk beter sig. ’Jag tycker inte som du så jag hoppas att du blir helt vanställd i en bilolycka.’ Agerar dom så mot alla i omgivningen som inte tycker som dom och delar deras intressen? På jobbet? På dagis? I affären? Vilket jobbigt liv det måste vara.” 

Vi är många som tröttnat på elakheter i bloggvärlden skriver Sara på bloggen Hedgehog in a storm

”Självklart måste man inse att folk kan ha en helt annan åsikt än ens egen, och väljer man att ha en kommentarsfunktion så måste man vara beredd på att det kan bli debatt.

Problemet är när kritiken rör den egna personen snarare än det man skriver. En del förlorar helt de gränser man ändå har i det ’vanliga’ sociala livet.  

Det är svårt att bemöta anonyma och elaka kommentarer, skrivna enbart för att såra. Om man försöker försvara sig blir det ofta värre. Om man raderar är man en fegis och om man ignorerar är man en nonchalant idiot. Vi kan inte vinna mot de anonyma rösterna - hur vi än gör. 

När vi och andra kvinnliga bloggare tar upp problemet får vi ofta kommentaren att vi inte ska bry oss. Att de inte är värda uppmärksamheten. Det är sant, uppmärksamheten är nog det många vill åt. Men ska vi verkligen sluta bry oss? Vi tycker att problemet är större än så. 

Om vi inte försöker göra något åt detta så godkänner vi ju ett hårdare debattklimat där ’söndra och härska’ tekniken får fritt spelrum.” 

Internet håller på att bli lite av Vilda Västern skriver Annica Tiger: 

”… något måste göras, detta med bloggmobbning och nätmobbning är inget som kommer att försvinna av sig självt utan tvärtom, det kommer bara att eskalera i takt med att allt fler kopplar upp sig. 

Jag tycker även att den som utsatts … ska göra en polisanmälan. Visst, den kommer till 99,99 procent att inte leda till något – men anmälan kommer in i statistiken, men desto fler som anmäler kanske gör att rättsväsendet får upp ögonen för problematiken eller rättare sagt måste ta itu med ’eländet’.” 

Ulrika med bloggen Älskade Beijing har ett enkelt och kärnfullt råd till alla som blir bloggmobbade, nämligen att ta reda på mobbarnas ip-adresser och anmäla dem till deras Internetleverantör för att få dem avstängda från webben: 

” det har varit grymt effektivt. Folk skriver ju bara elakheter för att de tror att de är anonyma. Well, guess what. Det är ni inte!” 

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Malin: http://trettinanting.blogspirit.com/
Emma: http://dolcevita.webblogg.se/300406124024_bloggmobbing.html
Linda K: http://iabloggar.blogspot.com/
Sara: http://hedgehog.webblogg.se/220206161254_vi_har_trttnat.html Annica Tiger: http://www.tiger.se/blog/archives/2006/05/bloggmobbning.html 
Ulrika: http://alskadebeijing.blogspot.com/2006/05/bloggmobbning.html

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".