Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polskt motstånd mot kärnkraft börjar avta

Publicerat torsdag 4 maj 2006 kl 12.30

Polen är det största landet i Europa som helt saknar kärnkraft. De har aldrig haft och har heller inga planer på att införa kärnenergi. Ändå bedrivs intensiv forskning om kärnkraft. En uppmjukning av det hårda kärnkraftsmotståndet är skönjbar.

I början av 1980-talet gjordes ett tappert försök att bygga ett kärnkraftverk i Zarnowiec utanför Gdansk. I protest stal människor allt byggnadsmaterial, kraftverket försenades och börjades om och om.

Sedan inträffade Tjernobyl i grannlandet Ukraina och 1990 skrotades planerna på polsk kärnkraft. I dag är Polen Europas största land utan kärnkraft.

Intensiv forskning
Ändå forskas det intensivt om kärnenergi. Vid det helstatliga Institutet för kärnforskning arbetar i dag ett tjogtal professorer och över etthundra forskare. Inom nio avdelningar bedrivs forskning inom kärnkraftsteori, kärnfysik, kosmisk strålfysik, medicin och naturvård.

Frågar man polacker varför de är emot kärnkraft blir det vanligaste svaret: Kärnkraft är sovjetiskt, ryskt, det vill säga dåligt. Kärnkraftsförespråkarna hoppas dock att Finlands satsning på kärnkraft ska dra med sig Polen bland annat av miljöskäl.

I den snabbt växande ekonomin är det viktigt att naturen inte skadas och då ses kärnkraften som en motvikt till koldioxid och global uppvärmning.

Ryskt gasberoende
Opinionsundersökningar visar på en svängning i den polska uppfattningen om kärnenergi och det är framför allt kärnkraften som ren energikälla som vinner gehör. Inte minst efter vinterns insikt om det ryska gasberoendet växer kärnenergin fram som ett alternativ.

Bland de politiska partierna finns ännu inte ett tydligt ja till kärnkraft men ett allt svagare nej. Samma entusiasm som före Tjernobyl går dock inte att uppbringa. Men den dag kärnkraften kommer har forskningen hållit jämna steg.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".