Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Högre risk för cancer hos köttätare

Publicerat söndag 7 maj 2006 kl 09.28

Den som äter 100 gram kött om dagen löper tre gånger högre risk att drabbas av magsäckscancer, enligt en ny rapport.

Om individen dessutom bär på magsårsbakterien helikobakter pylori ökar risken för magsäckscancer fem gånger, visar en rapport från WHO:s cancerinstitut i Lyon.

Professor Göran Hallmans i Umeå säger till Svenska Dagbladet att det är viktiga och nya data som kan få stor betydelse.

Hallmans ingår i den internationella forskargrupp som genomför Epic-projektet, där man följer över en halv miljon människor i tio europeiska länder, främst för att försöka fastställa sambandet mellan kost och olika sjukdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".