Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Höga oljepriset består flera år till"

Publicerat tisdag 9 maj 2006 kl 12.56

Dagens höga oljepris på runt 70 dollar per fat kommer att ligga kvar på en hög nivå några år till, men sedan faller det. Det säger Energimyndigheten i en analys över oljepriset och tillgången som presenterades på tisdagen.

Men när oljepriset vänder neråt är svårt att sia om, säger Energimyndighetens oljeexpert Urban Kärrmarck.

– Jag är dock övertygad om att inom tio, femton år har det vänt, säger han.

Vad kommer det att ligga på då?

– Det beror på hur mycket man har investerat i ny kapacitet och det beror på hur mycket efterfrågan faktiskt har minskat. Men vi tror fortfarande att IEA:s prognos från förra året är möjlig och den låg på mellan 35 och 40 dollar.

Men det är långt kvar till de 35 till 40 dollar per fat som oljan kan komma att kosta om 5 till 10 år om IEA:s, Internationella Energisamarbetets och Urban Kärrmarcks och Energimyndighetens prognos slår in.

Politisk instabilitet inverkar
På tisdagen steg till exempel priset på grund av oro över utvecklingen i Iran och det är just politisk instabilitet som är en av orsakerna till dagens höga oljepris.

En annan är att investeringarna i nya teknik för att pumpa upp och hitta mer olja inte kommer att ge någon effekt förrän om några år, och dessutom är efterfrågan på olja är stark i hela världen.

Men, skriver Energimyndigheten den olja som finns räcker åtminstone de närmaste 30 åren.

Inte bara tillgången bestämmer priset
Så det är alltså inte tillgången utan annat, till exempel politisk instabilitet, som bestämmer priset.

Därför, säger Urban Kärrmarck, är det svårt att sia om hur högt, eller lågt, det kan bli.

– Det finns väldigt många sannolika möjliga utfall och just när man kommer till änden av en oljecykel där det antingen ska vända uppåt eller nedåt så brukar de allra flesta hugga fal. Man missar tidpunkten när det vänder, säger han.

Eva Stenström, Ekonomiekot
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".