Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Aids-krisen värre än befarat

Publicerat fredag 28 juni 2002 kl 15.50
Hiv och Aids sprids över världen mycket fortare än befarat. Det skriver FN:s organisation UNAIDS i sin senaste rapport om det globala läget. Ljusglimtarna är få, och insatserna för att få stopp på epedemin för små.
Omfattningen på Aids-krisen överträffar även de allra värsta scenarior, som tecknades för tio år sedan. Så är första meningen i kapitel ett i denna FN-rapport om Aids-läget. Det hela är svårsmält information. 5 miljoner smittade på ett år Förra året, på ett år, smittades 5 miljoner människor och 800 000 av dem var barn. Södra Afrika fortsätter att vara i en kategori för sig, med många som utvecklat Aids, och där många redan dött. Men Hiv sprider sig nu också snabbt i Väst-Afrika och i Indien och Kina. Till stor del genom sex. Ofta heterosexuellt, som till exempel via personer som reser eller flyttar i jobbet. Vårt grannland Estland, och Ukraina i före detta Sovjetunionen, har flest HIV-smittade i Europa. Konsekvenserna skär genom samhället Hiv och Aids leder till hög sjukfrånvaro, kollegor som dör och kraftiga fall i produktiviteten. Utbildningsnivån sjunker när lärarna försvinner. Barn blir föräldrarlösa och tvingas leva på gatan. 14 miljoner barn runt om i världen har förlorat någon förälder i Aids. Sjukhussängarna räcker inte till och konkurrensen om vård hårdnar. Utan Aids skulle medellivslängden i södra Afrika var 62 år, enligt rapporten. Nu har den sjunkit till 47 år. I Botswana till 37 år. Flera länder hejdar förloppet Effekterna är så omfattande att Aids numera är ett stående ämne på politiska toppmöten i världen, och även varit uppe i FN:s säkerhetsråd. Ljusglimtarna är få. Men Uganda, Brasilien, Kambodja är länder som tagit Aids på allvar och lyckats hejda förloppet. En viktig bit gummi, kondomen, gör underverk. Smittan är bara i ett tidigt stadium skriver UNAIDS chef Peter Piot i förordet. Den går att stoppa men endast med mycket större förebyggande åtgärder och stark politisk uppbackning.
Alice Petrén, Ekot
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".