Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya EU-krav på Rumänien och Bulgarien

Publicerat tisdag 16 maj 2006 kl 15.30
Än sys EU-flaggor i Sofia.

EU-kommissionen kräver mer av Bulgarien och Rumänien för att de ska få träda in i EU vid årsskiftet. Kommissionen underkänner Bulgarien på flest områden, bland annat kampen mot organiserad brottslighet.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sa på tisdagen att de båda länderna gjort stora framsteg i sin anpassning till EU, men att de får bakläxa på flera viktiga områden.

Rumänien och Bulgarien har inte uppfyllt EU:s krav på en rad viktiga områden, sa Barroso.

De båda länderna uppvisar fortfarande stora brister på jordbruksområdet, när det gäller livsmedelssäkerhet och bekämpningen av organiserad brottslighet och korruption.

Hårdast mot Bulgarien
Bulgarien får särskilt hård kritik för att inte ha tagit itu med polisutredningar av de kriminella nätverk som finns i landet.

Av dessa skäl meddelade EU-kommissionen på tisdagen att det är för tidigt att som planerat nu ge Rumänien och Bulgarien klartecken till att bli medlemmar av EU den första januari 2007.

De får bakläxa på de förändringar som inte genomförts och måste ta krafttag för att uppfylla kraven på anpassning till EU:s lagar.

Ny värdering i höst
Senast i början av oktober kommer EU att på nytt utvärdera rumänernas och bulgarernas framsteg.

Om de inte då uppfyllt EU:s krav kommer deras inträde i EU att skjutas upp ett år till, till i januari 2008.

– Klubbens regler måste respekteras, sa EU-kommissionens ordföranden José Manuel Barroso.

Rumänien och Bulgarien måste nu på kort tid få stopp på den utbredda korruptionen, visa att de verkligen har för avsikt att bekämpa den organiserade brottsligheten, göra slut på de kriminella nätverken och genomföra omfattande förbättringar när det gäller livsmedelssäkerhet och förhållanden inom jordbruket.

Kerstin Brostrand, Strasbourg
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".