Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

CIA-chef pressad om hemlig avlyssning

Publicerat fredag 19 maj 2006 kl 06.41
Hayden svär eden inför senatens utfrågning.

I USA har senaten inlett förhören med general Michael Hayden som nominerats till ny CIA-chef. Han fick mycket hård kritik för att han som tidigare chef för NSA i hemlighet avlyssnat miljoner amerikaners telefonsamtal.

CIA befinner sig i en trovärdighetskris efter de många missarna om Iraks innehav av massförstärelsevapen före kriget och behöver en stark självständig civil chef, inte en general, menar kritikerna.

Frågan för oss här idag är nomineringen av general Hayden som ny chef för CIA, en person som i egenskap av chef för signalspaningsorganet NSA ledde och försvarade det illegala programmet att avlyssna tusentals och registrera tiotals miljoner amerikaners telefonsamtal, sa den demokratiska senatorn Russell Feingold vid förhöret av den nominerade nye CIA chefen.

– Jag kan i den slutna delen av förhöret med mig visa att om hade vi haft ett sådant avlyssningsprogram innan den 11 september 2001, hade vi identifierat åtminstone två av terroristerna, sa Michael Hayden.

– Vita husets rådgivare, justitieministern, justitiedepartementets advokater och mina egna advokater på NSA ansåg att avlyssningen var en laglig tillämpning av presidentens särskilda auktoritet under krig, sa han vidare.

Det mest överraskande under förhöret var att general Hayden medgav att CIA pressats av försvarsminister Donald Rumsfeldts stab att vinkla underrättelseinformationen om Irak innan kriget och att han ansåg detta mycket olyckligt.

Med dig som CIA-chef kommer det inte bara få bli att: Yes sir, Mr slam-dunk president. Kommer du verkligen att säga sanningen till makten även när det är obehagligt, frågade senator Barbara Mikulski.

– Ja frun, det kommer jag att göra, svarade Michael Hayden som också sa att han funderat på att ta av sig generalsuniformen med fyra stjärnor om det skulle underlätta arbetet i det civila CIA.

Hayden pressades också hårt då det gällde hur länge misstänkta kan hållas isolerade på de hemliga CIA-fängelserna och hur han definierade tortyr.

Men i dessa och många andra kontroversiella frågor hänvisade general Hayden till den icke-offentliga delen av utfrågningen.

Senatsförhören väntas pågå till i början av nästa vecka, då de flesta bedömare tror att senaten kommer att godkänna general Michael Hayden som ny CIA chef.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".