Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyttigheterna i frukt och grönt minskar

Publicerat lördag 20 maj 2006 kl 08.58
Nyttan minskar.

Frukt och grönt innehåller mindre vitaminer och mineraler idag än för 50 år sedan. Enligt amerikanska forskare är det järn, kalcium och c-vitamin som minskat mest, skriver Svenska Dagbladet.

Studien har använt sig av det amerikanska jordbruksdepartementets databas för att få en bild av hur näringsinnehållet i 43 vanliga frukter och grönsaker ändrats mellan åren 1950 och 1999.

Forskarnas huvudförklaring är att näringsinnehållet har försummats under decennier av växtförädling med ensidig inriktning på hög avkastning.

Slutsatsen blev en statistisk säker minskning av sex av 13 undersökta näringsämnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".