Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Metall tvivlar på ny arbetsskadelag

Publicerat måndag 1 juli 2002 kl 05.34
Idag träder den nya arbetsskadeförsäkringen i kraft. Tanken är att det i framtiden ska bli lättare att få en skada klassad som arbetsskada, men Metall tvivlar på att man kommer att nå kvinnor i vården, en av de grupper som lagstiftarna vill nå.
Metallfackets ombudsman för arbetsskadefrågor, Tony Petterson, är tveksam till om det kommer att bli så mycket bättre. – Några fler skador kommer att godkännas. Men det kommer inte att bli särskilt många fler. Och tyvärr tror jag inte att man kommer att fånga upp den målgrupp som lagstiftningen gjordes om för, nämligen kvinnorna, de som jobbar i lätt monotona arbeten, de som jobbar i vården. Jag tror att deras chanser att få ersättning inte är mycket större än tidigare. Kvinnor med belastningsskador Att kvinnor med belastningsskador tidigare haft det alltför svårt att få ersättning för arbetsskada var ett av regeringens tyngsta argument för att genomföra en förändring. Enligt den nya arbetskadeförsäkringen blir reglerna nu enklare och beviskraven sänks. Men hur det kommer att märkas i praktiken frågar man sig också på Riksförsäkringsverket som har till uppgift att övervaka hur arbetskadeförsäkringen fungerar. Förhoppning om rättssäker prövning Alexandra Landin är utredare på verket och hon törs inte gissa hur de belastningskadade kommer att bedömas framöver: – Det är väldigt svårt att säga. De här skadorna är ju svåra att bedöma. Men vår förhoppning är att de ska känna att de får en rättssäker prövning. Tony Petterson på Metall anser att försäkringskassornas läkare har haft och även efter förändringen kommer att få ett alltför stort inflytande över vilka som får sina arbetsskador godkända. Arbetsmiljöansvariga på arbetsplatserna och företagsläkarna bör få mer att säga till om, tycker han.
Johan Prane, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".