Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen gemensam borgerlig miljöpolitik

Publicerat tisdag 23 maj 2006 kl 07.00

De fyra partierna i den borgerliga Alliansen har ingen gemensam miljöpolitik. Partierna har delvis olika syn på viktiga frågor som exempelvis ekonomiska styrmedel och energifrågor. Det är bara kristdemokraterna och centern, som har kommit med egna miljöpolitiska program inför valet.

– Miljöfrågan är en central fråga både för centerpartiet och för väljarna och jag tror att det vore en stor fördel för Allians för Sverige att kunna ha en tydlig och gemensam miljöpolitik att möta väljarna med den 17 september, säger centerns Claes Västerteg.

Men hittills lyser den gemensamma miljöpolitiken med sin frånvaro i Alliansen. Centern och kristdemokraterna, som nu lägger fram separata förslag, kan ändå sägas ha en gemensam syn i flera frågor.

Kd vill ändra inriktningen
Kristdemokraternas miljöarbetsgrupp föreslår en ändrad inriktning av energipolitiken. Sverige bör göra sig av med det stora beroendet av elektricitet för uppvärmning, anser kd-gruppen. Centern är inne på samma linje och föreslår till och med ett förbud mot att använda direktverkande el i nya hus.

Men synen på kärnkraften delar fortfarande partierna. Centern anser inte att kärnkraften är något alternativ för framtiden och vill liksom kd satsa på alternativen.

Men både kd, folkpartiet och moderaterna vill fortsätta att använda kärnkraften. Folkpartiet kan till och med tänka sig att bygga ut ny kärnkraft.

C och kd uttalar sig för trängselskatterna
Både centern och kd uttalar sig för ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken och för trängselskatter i storstäderna.

Men då ska man komma ihåg att kd-gruppens förslag inte är förankrade i partiet som helhet. Kd har ju tidigare röstat emot trängselskatten och det har också folkpartiet och moderaterna.

Om man tittar på moderaternas partimotion om miljöpolitiken kan man konstatera att där knappast finns ett enda konkret förslag till åtgärder.

Engagemang för Östersjön
Detsamma gäller folkpartiet, som länge har engagerat sig för Östersjöns miljö. Folkpartiet vill att Sverige ska driva på för att EU ska upprätta en gemensam handlingsplan för Östersjön, men har få egna förslag om hur man ska komma tillrätta med utsläppen av gifter och gödande ämnen.

Östersjön kan ändå sägas vara en miljöfråga, som har utsikt att förena de fyra partierna. Den andra frågan där Alliansen har likartad syn är naturvårdspolitiken och skyddet av skog.

Alla partierna verkar vara inne på att skyddet av skog mer än idag ska fokuseras på frivilliga avtal med markägarna istället för statligt skydd i naturreservat.

I augusti ska Alliansen presentera sitt valmanifest.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".