Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polis tar krafttag mot tjuvjakt på rovdjur

Publicerat tisdag 23 maj 2006 kl 05.30
Polisen spanar efter tjuvjägare.

Poliser och naturbevakare i de län där det finns rovdjur ska nu få en universitetsutbildning i jakträtt och hur man säkrar DNA-spår för att komma åt tjuvjakten på de stora rovdjuren. Förhoppningen är att fler tjuvjägare ska dömas för brotten.

Lars-Erik Nordin vid polisen i Gävle sitter med i den nationella samverkansgrupp som har tagit fram utbildningen som man hoppas ska göra att fler tjuvjägare kan fällas för sina brott.

– Utredningar är väldigt svåra när de gäller jaktbrott. När naturbevakare och polis kommer ut på fältet måste de kunna rätt mycket för att kunna få fram bevis. De ska nu lära sig om jaktlagstiftningen, vapenlagstiftningen och de får lära sig att undersöka brottsplatser och kunna ta DNA-spår och så vidare, säger Lars-Erik Nordin.

Spårar med helikopter
Redan idag pågår ett omfattande arbete mot tjuvjakt. Inte minst i Jämtland där man, förutom att man tagit fram särskild utrustning som ska underlätta brottsplatsundersökningar på fjället, också jobbar mycket aktivt med att spåra tjuvjägare.

Det sker genom ett samarbete mellan polisen och Länsstyrelsens naturbevakare Lasse, som vill vara anonym eftersom ämnet är känsligt. Han gör särskilda spaningar från helikopter. Det är ett sätt att kunna täcka stora områden på kort tid och lättare kunna följa spår efter misstänkta tjuvjägare.

Men det är svårt att komma åt tjuvjägare. En blodfläck i slutet av ett skoterspår kan vara allt man har att gå på och då gäller det att kunna samla bevis. Det ska naturbevakare och polis nu bli bättre på med hjälp av Umeå universitet som håller i utbildningen.

Magnus Kristoffersson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Jämtland välkomnar satsningen.

– Vi ser att vi har brister i utredningarna som vi har gjort. Även om vi upptäcker saker och ting så leder det sällan till fällande domar. Det beror på att vi har gjort ett dåligt arbete. Därför satsar vi på att bli bättre på det. När man blir upptäckt är det större risk att det blir fällande domar i en rättssal också än vad det har varit tidigare, säger Magnus Kristoffersson.

Vill också ha lagändring
Bakom utbildningssatsningen står den nationella ”Samverkansgruppen mot illegal jakt på stora rovdjur” som kommit till på Världsnaturfondens initiativ och där förutom Världsnaturfonden också riksåklagare, Naturvårdsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt samt representanter från olika delar av polisen ingår.

Där ingår Lars-Erik Nordin vid Gävlepolisen som också håller på att slutföra en handbok för hur polisen ska hantera grova jaktbrott i landet.

Förutom de här insatserna så vill polis och åklagare ha en lagändring för att komma åt dem som planerar tjuvjakt.

– Förberedelse till grovt jaktbrott finns inte idag, utan det är ett önskemål både från åklagare och polis att man ser över den lagstiftningen, säger Lars-Erik Nordin vid polisen i Gävle.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".