Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt stoppa bluffpiller i Sverige

Publicerat onsdag 24 maj 2006 kl 06.07
Verkningslösa bantningspiller.

Svenska myndigheter visar inget större intresse att acceptera hjälp från Danmark att stoppa bluffpreparat som utlovar snabb och enkel viktminskning. Preparatet ”Fatkiller” ska enligt marknadsföringen ”smälta bort upp till sju kilo i veckan - utan minsta ansträngning och utan besök på gymmet!”.

I Danmark har Födevarestyrelsen lyckats stoppa liknande preparat.

Danskarna har hittat, och stoppat, de dyra, men verkningslösa bantningspiller som många svenska konsumenter luras att köpa. Preparaten är inte skadliga för din kropp, men väl för din plånbok och säkerligen för ditt självförtroende.

Postbox utomlands används
I Sverige slutar spåren efter pillerföretagen ofta i en så kallad u-box, alltså en postbox där mottagarföretaget finns utomlands.

P1 Konsument har följt spåret vidare och vet att preparaten distribueras från en lokal utanför Köpenhamn. Där har danska Födevarestyrelsen, den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, beslagtagit en mängd bluffpreparat, som skulle säljas till svenska konsumenter.

Beslagen skulle kunna vara mycket större, säger juristen Iben Brinkland på Födevarestyrelsen, bara frågan om hjälp kom från Sverige.

– Får vi en förfrågan att titta på en bestämd firma eller en bestämd produkt, så är vi fast beslutna om att göra det, säger hon.

Svårt att lokalisera ansvaret
Men i Sverige är det inte lätt att veta vem som har ansvaret för att dessa preparat stoppas.

Första instans är Läkemedelsverket som kontrollerar att bantningspillren inte klassas som läkemedel. Det kan de inte och då bollas ansvaret vidare till nästa myndighet, Livsmedelsverket.

Men inte heller där kan man stoppa pillren, säger juristen Anna Önell.

– Om det inte strider mot vår lagstiftning på något sätt så har vi ingen behörighet att agera, säger hon.

Strider inte mot lagen
Preparaten strider inte mot lagstiftningen i den meningen att de är felmärkta eller skadliga rent fysiskt.

Då återstår den felaktiga marknadsföringen om den mirakulösa viktminskningen och då bollas frågan vidare till Konsumentverket.

Där säger jurist Ingrid Söderquisth att verket varit i kontakt med sina systermyndigheter runt om i våra nordiska grannländer, men att det inte gett nåt resultat. Och erbjudandet om hjälp från danskarna bollar hon tillbaka.

– Iben Brinkland säger att vi ska kontakta dem, men de får gärna kontakta oss också.

Inga statliga verk kan ingripa
När inget av de tre statliga verken kan stoppa pillren, så hamnar denna heta potatis slutligen i knät på kommunernas livsmedelsinspektörer.

Men även där blir det krångel eftersom det bara är i den kommun som försäljningen sker, som kommunen kan agera.

Så om man frågar sin livsmedelsinspektör i till exempel Jönköping om några piller, så kan han eller hon inte göra mycket, eftersom många av dessa preparat säljs av företag med en utlandspostbox i Malmö.

Livsmedelsverket vill ändra lagen
Men kanske finns det en väg att öka samarbetet och därmed stoppa preparaten. Det är Livsmedelsverket som nu vill ändra lagen, säger verkets jurist Anna Önell.

– Just nu håller vi på och tittar på om vi möjligtvis skulle kunna fatta beslut som är mer rikstäckande, om man skulle kunna ha ”riksförbud”, ”rikshanteringsförbud” eller något liknande. I det avseendet skulle vi vilja ha en sådan möjlighet och vi tittar på om vi skulle kunna lösa det lagstiftningsvägen på något sätt, säger hon.

Kristin Axinge Jaslin, P1 konsument
kristin.axinge@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".