Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Roks har tappat var fjärde medlem

Publicerat onsdag 24 maj 2006 kl 05.30
Lina Ploug tog över.

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, har tappat en fjärdedel av sina medlemmar sedan den uppmärksammade dokumentären Könskriget sändes i Sveriges television för snart ett år sedan.

I tv-dokumentären sa den förra ordföranden Ireen von Wachenfeldt bland annat att män var djur.

Uttalandet upprörde många jourer och 30 av dem har det senaste året valt att lämna Roks. Freja i Östhammars kommun är en av dem.

Skämdes för kvinnojourerna
– När jag såg tv-programmet skämdes jag för kvinnojourerna och frågade mig vad detta var. Jag skämdes för vad jag var med i, säger Kristina Forsberg, Frejas ordförande.

Flera kvinnojourer lämnade Roks direkt efter programmet. Östhammars jour Freja valde att väntade till det extra insatta årsmöte som hölls några månader senare och som de hoppades skulle leda till en förändring.

– Vi tyckte att om man har en sådan människosyn som de har skulle hela styrelsen bytas ut och de skulle visa att det blev fel. Men det blev ju inte så, utan Ireen valde att avgå medan resten av styrelsen stannade kvar. Då tyckte vi att vi var kvar i det som tv-programmet stod för. Vi valde då att gå ur direkt och det gjorde vi på plats, säger Kristina Forsberg.

Fallet har fortsatt
Fallet för Roks har fortsatt. Under året som gått har organisationen tappat ett 30-tal medlemmar. Det samtidigt som Sveriges kvinnojourers riksförbund, SKR, har vuxit från 30 till 50 jourer.

Fortfarande är Roks med sina 90 medlemmar den största riksorganisationen för kvinnojourer i landet och Lina Ploug som tog över ordförandeskapet i Roks efter Ireen von Wachenfeldt tycker inte att det är förvånande att så många valde att lämna organisationen efter programmet.

– Jag förstår att man ser den bilden som någonting väldigt negativt. Det var ju inte en bild som någon av oss kände igen. Men utifrån den bilden förstår jag att man faktiskt väljer att lämna.

Men har inte ni så god kontakt med era medlemmar att ni borde kunna förmedla den rätta bilden om nu den här var felaktig?

– Jo, det skulle man ju hoppas, men det var ju någonting som vi inte lyckades med i det akuta skedet. Men det har ju verkligen varit vårt fokus nu i efterhand, säger Lina Ploug.

En del är fristående jpurer
Alla som lämnat Roks har inte gått över till SKR. Östhammars kvinnojour Freja hör till dem som numera inte hör till någon riksorganisation och ordförande Kristina Forsberg tycker att de klarar sig lika bra på egen hand.

– Det måste finnas andra sätt att få stöd när det gäller kvinnojourer och vi har tufft gått på vår kommun och det har givit ett jättebra resultat. Vi har fått bra respons, säger hon.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".