Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Låg pensionsskatt lockar till Londonflytt

Publicerat onsdag 24 maj 2006 kl 06.07
London lockar.

Allt emellanåt kommer det uppgifter om att tidigare svenska bolagsdirektörer flyttar från Sverige och bosätter i Storbritannien. Nu senast gäller det de före detta Skandiacheferna Lars-Eric Petersson och Ulf Spång. En anledning kan vara att beskattningen på mångmiljonstora pensioner kan bli mycket låg i Storbritannien.

För att slippa så mycket som möjligt i skatt gäller det att bosättningen i London är längre än fem år men mindre än 17 år och möjligheten bottnar bland annat i hur beskattningsavtalen ser ut mellan Sverige och Storbritannien.

De tidigare Skandiadirektörerna Petersson och Spång har kanske just därför slagit ner sina bopålar i Storbritannien och är på det sättet i gott sällskap med till exempel den tidigare Astrachefen Håkan Mogren, eller den en gång sparkade Volvochefen Christer Zetterberg eller för den delen BPA-direktören Göran Lövgren.

Klart lägre beskattning
Som skattereglerna ser ut i Storbritannien tar det alltså 17 år innan en utflyttad svensk kan bli brittisk medborgare och innan dess är beskattning klart lägre.

Och riktigt låg blir den om det kommer pensionspengar från till exempel skatteparadiset Jersey eller andra kanalöar. Det konstaterar Stefan Bergqvist på Skatteverkets internationella avdelning.

– Är då pensionsutbetalningen från en kanalö har ju Sverige i det fallet man flyttar från landet inte längre beskattningsrätt i sådana inkomster. Så då blir det ju en fråga om de ska tas upp till beskattning i Storbritannien, säger han.

Standardlösning
Pengar från pensioner som inte förbrukas i Storbritannien beskattas inte alls utan kan stanna kvar i de pensionsförsäkringar som brukar vara en standardlösning för inte minst många svenska före detta bolagsdirektörer.

Men flytten till London måste alltså vara i minst fem år. Därefter upphör de svenska anspråken på att beskatta de pengar som eventuellt finns kvar.

Pengarna kan alltså därefter disponeras helt fritt i Sverige. Och därför behöver det inte vara en slump att en tidigare börs-vd flyttar hem till Sverige igen efter just fem år och en dag.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".