Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Maxtaxan bland äldre dröjer i Svedala

Publicerat måndag 1 juli 2002 kl 12.03
Idag införs maxtaxa inom äldreomsorgen i hela landet, men i Svedala kommun i Skåne har politikerna ännu inte fattat något beslut om maxtaxan. Det innebär att äldre och handikappade i Svedala tvingas betala för mycket för den vård de behöver.
– Ja, det är ju olyckligt, men det har ju varit en snabb beslutsgång från regeringen till beslutet och till vi står här idag, och vi lär vara en av de få kommuner som inte är klara, säger Carl-Göran Sjöstedt, ordförande i vårdutskottet i Svedala. Riksdagen tog beslut om att införa maxtaxan för äldre och funktionshindrade i november förra året. Maxtaxan innebär att den högsta avgiften för exempelvis hemtjänst ska vara 1 516 kr i månaden. Lagen är bindande för kommunerna men först måste taxan antas av kommunfullmäktige. Det är det man inte har hunnit med i Svedala. Kommunfullmäktige har inte haft möte som har överrensstämt med vårdutskottets beslutsgång. Vid fullmäktiges sista möte före sommaren, den 12 juni, var utskottet inte färdigt med taxan. Utskottet tyckte att det behövde mer uppgifter från kommunförbundet först, och nästa möte i komunfullmäktige hålls först den 11 september. Är det då inte slarvigt att man inte har hunnit införa maxtaxan i tid? – Jo, det tycker jag också. Vi borde ha haft ett extra kommunstyrelsesammanträde för att anta taxan helt enkelt, men det har vi inte, säger Carl-Göran Sjöstedt. De som betalar för mycket för vården i Svedala kommer att få tillbaka sina pengar i oktober, men det är oklart om de kommer att få någon ränta på pengarna.
Anna-Karin Johansson, SR Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".