Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Även Sverige utvisade diplomat

Publicerat onsdag 24 maj 2006 kl 16.47

Ryssland har nyligen utvisat en svensk diplomat som en följd av affären där en rysk gästforskare i Sverige häktades misstänkt för spioneri. Men Ryssland är inte ensamt om att ha använt sig av diplomatutvisning som markering. Sverige har också utvisat en rysk diplomat.

Det som nu utspelar sig påminner i allra högsta grad om Kalla krigets dagar. Grunden finns i affären kring den ryske gästforskare som greps och häktades i Sverige misstänkt för att ha spridit uppgifter om sin forskning och sina forskarkollegor till den ryska ambassaden.

Mannen släpptes fri och har återvänt till Ryssland, men i efterspelet till denna historia har Ryssland utvisat en ung svensk diplomat. Men även Sverige har alltså utvisat en diplomat i samband med affären: nämligen den ryske diplomat som gästforskaren lämnade sina uppgifter till.

Bekräftas av jurist
Chefsåklagare Thomas Lindstrand bekräftar detta för Sveriges Radio Uppland.

– Det är en person med diplomatisk status.

Har den här personen fortfarande diplomatisk status i Sverige?

– Såvitt jag förstår har han inte längre det.

Hur utvisningarna påverkar de svensk-ryska relationerna diskuterades på onsdagen mellan partiledarna på utrikesnämndens möte på slottet. Utrikesminister Jan Eliasson var dock väldigt fåordig efter sammanträdet.

– Vi har en öppen och bra, rak dialog med Ryssland och talar om alla frågor på ett väldigt tydligt sätt. Det har vi gjort, och det kommer vi att göra, säger Jan Eliasson.

Varför har Sverige skickat ut en rysk diplomat?

– Jag vill inte kommentera det.

Vad tycker du om att Ryssland skickar ut en svensk diplomat?

– Jag vill inte kommentera frågor som rör diplomater och utvisning.

Men hur påverkar det relationerna mellan länderna när det förekommer den typen av saker?

– Jag vill inte kommentera det heller, men jag vill säga det allmänt att vi vill värna om relationen, och vi hoppas att ryssarna också vill värna dessa relationer. Vi har tecken på att så är fallet.

Men det måste ändå påverka relationer när diplomater utvisas?

– Jag vill inte gå in på det, säger Jan Eliasson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Magnus Gustafsson, SR Uppland
magnus.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".