Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på livstids fängelse för Bobbys död

Publicerat onsdag 24 maj 2006 kl 17.08

På onsdagen avslutades rättegången kring den tioårige pojken Bobbys död. Både mamman och hennes sambo ville frikännas. Men åklagaren Erik Handmark ville att båda skulle dömas till lagens strängaste straff.

– Åtalspunkten ett anser jag ska bedömas som mord. Det finns inget utrymme för ett dråp enligt mitt förmenande. Jag kan inte se någon annan påföljd än livstids fängelse, sa åklagaren Erik Handmark.

Det är två saker som Eksjö tingsrätt har att ta ställning till när rättegången nu avslutats efter nio dagars förhandlingar.

Är Bobbys död, som åklagaren hävdar, att betrakta som ett mord, eller finns det andra tänkbara förklaringar? Och är i så fall mamman och sambon lika skyldiga?

En fråga om trovärdighet
Åklagaren hävdar att båda är ansvariga, eftersom de borde insett att den misshandel pojken utsattes för var ett hot mot hans liv. Likgiltigheten gör att det är att betrakta som mord. Och det gäller alltså även mamman, enligt åklagaren.

– Hon har haft flera möjligheter att lämna den aktuella platsen, hon har också haft möjlighet att kunna kalla på hjälp, sa åklagaren.

Rättegången har kommit att handla om vem som är mest trovärdig, deras berättelser skiljer sig åt ordentligt.

Vill frikänna mamman
Åtalet bygger till stor del på mammans berättelse, men själv anser hon sig vara utan skuld och hennes försvarsadvokat Anders Berggren krävde att hon skulle frikännas helt. Att hon inte stoppade misshandeln berodde på mannens grepp om henne, hävdade advokaten.

– Han är duperande, kontrollerande, manipulativ och faktiskt farlig för de kvinnorna som inte kan stå emot honom, sa Anders Berggren.

Men samtidigt ifrågasatte både mammans och sambons advokater om det är så självklart att det är ett mord. Mannens advokat Per Oehme ansåg att orsaken till dödsfallet är långt ifrån bevisad.

– Det är inget mord. Åklagarens scenario är ju en teori. Den kan vara tänkbar, men den är inte styrkt, och den är inte ställd utom allt rimligt tvivel.

Dömd på förhand
Rättegången har väckt stor uppmärksamhet och många svenskar har upprörts över Bobbys öde. Men Per Oehme var samtidigt starkt kritisk till hur hans klient mer eller mindre dömts på förhand och hur mamman från början har behandlats som ett offer.

Han talar om ledande förhör och vänskapsrelationer till utredarna. Och enligt mannens advokat är mammans berättelse inte trovärdig.

– Är det sannolikt att han, pang bom den 23/12, djävulen far i honom och han börjar tortera Bobby svårt, hela tiden, all ledig stund och sedan får man göra en paus ibland för att åka och handla eller ta hand om djuren för att tortera igen?

Daniel Rundqvist, Eksjö
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".