Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera processer väntar Skandiachefer

Publicerat torsdag 25 maj 2006 kl 15.00

Skandiaskandalerna är långt ifrån utredda och klara. Inte mindre än fem processer återstår innan man kan sätta punkt för vem eller vilka som har ansvaret för bonusrullning, lägenhetstilldelning och tveksamma internaffärer.

Den förre personaldirektören Ola Ramstedt som är åtalad för att ha låtit renovera lägenheter till ett antal höga Skandiakollegor och deras barn och som kostat bolaget 17 miljoner kronor. Rättegången startar i augusti.

Den förre finansdirektören Ulf Spång är misstänkt för att ha fört över sin pensionsförsäkring på 20 miljoner kronor från Skandias dotterbolag i Schweiz till ett eget bolag på en skattefri ö i Engelska kanalen. Åtalspunkten är grovt skattebrott.

Riskerar fleråriga straff
Båda de före detta Skandiacheferna riskerar precis som förre högste chefen Lars-Eric Petersson fleråriga fängelsestraff.

Överåklagare Christer van der Kwast har utöver detta ett annat mål på gång. Han misstänker att Petersson och Spång tillsammans med en annan före detta Skandiadirektör, Bo Ingemarsson, har skattefuskat för tillsammans 75 miljoner kronor, pengar som ska finnas på privata konton i Schweiz. Det pågår en förundersökning om saken.

Parallellt med brottmålsrättegångarna kräver Skandia Lars-Eric Petersson på 280 miljoner kronor för för höga bonusar. Saken ska avgöras i skiljenämnd i höst.

Skandias vice ordförande Björn Björnsson säger i en kommentar till Ekot att det inte finns någon direkt koppling till onsdagens fällande dom mot Lars-Eric Petersson men att bolagets skadeståndstalan till stora delar liknar den i brottmålet.

Köpeskilling i skiljenämnd
Under tiden pågår en annan skiljenämndsprocess mellan Skandia och dotterbolaget Skandia Liv.

Det handlar om vem som har rätt till två miljarder kronor av köpeskillingen på drygt tre miljarder kronor som moderbolaget Skandia la beslag på när livspararnas kapitalförvaltning såldes till en norsk bank för sex år sedan.

Förhandlingarna drar ut på tiden och först någon gång i slutet av nästa år väntas skiljenämnden komma med sitt beslut.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".