Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler svenskar tveksamma till EU

Publicerat fredag 26 maj 2006 kl 02.00
Ja eller nej?

Allt fler svenskar är osäkra på om Sverige bör vara med i EU. Trots att Sverige har varit med i EU i över tio år kan i dag var fjärde svensk inte säga varken ja eller nej till unionen. Det visar en årlig undersökning från Göteborgs universitet, som presenteras i juni.

Professor Rutger Lindahl tycker att resultatet är oroande, eftersom samarbetet i EU påverkar så mycket i det svenska samhället.

– Det är ju självklart bekymmersamt, om inte politikerna, partierna, organisationerna och andra för ut det till folket och stämmer av med folkmeningen och får folk engagerade, kommer det att vara en demokratisk brist.

I den senaste mätningen från Göteborgs universitet är det i stort sett dött lopp mellan ja och nej till EU för andra året i rad. 39 procent är för att Sverige ska vara med. Nästan lika många, 37 procent, är emot.

Tveksamheten ökar
De som varken kan säga ja eller nej är många, och de blir fler. 24 procent, nästan var fjärde svensk alltså, kan inte ta ställning. Det kan jämföras med 1995, då Sverige gick med i unionen. Då var bara 14 procent av väljarna osäkra.

Även vid folkomröstningen om euron för tre år sedan var osäkerheten mindre.

Rutger Lindahl tror att en orsak till att många väljare är ointresserade av EU är att de har svårt att få ihop sina känslor. De tycker en sak om unionen, men det parti de valt att rösta på tycker en annan. Väljare och politiker ser olika på EU och det kyler av väljarnas intresse, tror Rutger Lindahl.

– Man kanske blir mer tveksam, och man kanske till och med tycker att ”nej jag ska nog inte engagera mig så mycket i den frågan, för jag känner inte att det är någon viktig fråga heller”, för ingen partiledning verkar ju heller vilja ta EU-frågorna som normala politiska frågor och föra ut dem i valrörelsen.

Trodde på fler jobb
Undersökningen visar också att svenskarnas bild av EU som en motor för ekonomin skadats kraftigt. 1994 trodde 42 procent att EU-medlemskapet skulle förbättra sysselsättningen i Sverige.

Nu är den siffran nere i nio procent. Betydligt fler tror att EU-medlemskapet tvärtom är till skada för jobben.

Rutger Lindahls förklaring är att svenska väljare tydligen haft stora förväntningar på EU.

– Men nu tycker man inte att EU levererar, och då intar man en mer negativ ståndpunkt, säger Rutger Lindahl, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

SOM heter den kommande undersökningen från Göteborgs universitet. Över 3 000 personer har intervjuats, och frågorna ställdes i slutet av förra året.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".