Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Misstänkt fusk i bemanningsföretag

Publicerat fredag 26 maj 2006 kl 06.00

Krav på 52 miljoner för obetalda skatter, arbetsgivaravgifter och moms. Det blev första delresultatet av Skatteverkets specialgranskning av bemanningsbranschen, som pågått sedan årsskiftet. Bakom siffrorna döljer sig omfattande svartjobb och grov kriminalitet.

Och trots att Pia Bergman, projektledare på Skatteverket tror att kraven kan växa till miljardbelopp innan granskningen är klar i slutet av nästa år, är hon inte förvånad över vad hon och kollegorna hittat.

– Inte förvånad, men naturligtvis bedrövad över att det är så här det ser ut, säger Pia Bergman, projektledare på Skatteverket.

– Det är ju någonting som vi måste ta krafttag emot, annars får vi ett samhälle som jag inte tror någon vill ha.

Det är första gången som Skatteverket genomför en specialgranskning av hela bemanningsbranschen.

20 granskade
Företag som hyr ut personal inom bland annat transport, städ, flytt och byggbranschen gås igenom. Hittills har Skatteverkets granskare gått igenom 20 företags verksamhet och funnit fusk med skatter, arbetsgivaravgifter och moms till ett värde av 52 miljoner kronor, alltså ett snitt på drygt två och en halv miljoner per företag.

Med tanke på att 1 000 bemanningsföretag ska granskas kan Skatteverket till slut komma att kräva miljardbelopp.

Det är inte de stora, välkända bemanningsföretagen som nu granskas. Istället är det små firmor som ofta drivs av grovt kriminella, som fastnar i Skatteverkets nät, berättar Pia Bergman på Skatteverket, som leder granskningen.

– Det är ju inte helt okänt att det är en hel del av de här motorcykelgängen som ligger bakom en del av det, men det är inte bara de, utan det finns också andra kriminella ligor, som kanske håller på med narkotikabrott, med människohandel, olika våldbrott, väpnat rån och sådant, och där man vill tjäna pengar.

Och då är också bemanningsbranschen en bransch man ger sig in i?

– Bemanningsbranschen finns det väldigt mycket pengar i, säger Pia Bergman på Skatteverket.

Lämnas till Ekobrottsmyndigheten
Många av de granskningar som Skatteverket nu gör lämnas vidare till Ekobrottsmyndigheten för brottsutredning vilket leder till en ökad belastning för en redan ansträngd myndighet. Men enligt Gudrun Antemar, generaldirektör på Ekobrottsmyndigheten, är det för tidigt att säga hur de kommer att klara en ökad inströmning av anmälningar.

– Än har vi inte sett några effekter i form i en ökande tillströmning av brottsanmälningar från Skatteverket, säger Gudrun Antemar.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".