Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barsebäcks använda bränsle fraktas bort

Publicerat fredag 26 maj 2006 kl 16.47

På fredagen började man frakta bort det använda kärnbränslet från Barsebäcksverkets andra reaktor. Reaktorn stängdes den sista maj förra året och nu är det dags att föra kärnbränslet till förvaring i Oskarshamn.

Det här är bara början på stängningen som kommer att pågå ända till 2028.

– De håller på just precis nu på att lyfta ner det använda bränslet i en speciell behållare inne i reaktorbyggnaden, lägger den på en transportrigg och sedan ska den köras ut och ombord på fartyget Sigyn, säger Leif Öst, vd på Barsebäck kraft.

Det specialbyggda, rödvita fartyget Sigyn låg förtöjt intill Barsebäcksverket på fredagen i väntan på att det allra första kärnbränslet från reaktor två skulle lastas ombord.

Beräknas ta drygt 25 år
Och det här är starten på den jättelika stängningsprocessen som beräknas ta drygt 25 år och kosta två miljarder kronor. Aldrig tidigare har ett så stort verk stängts i Sverige.

Först 2020 går det att riva. Först då har strålningsrisken minskat tillräckligt, och först då finns det slutförvar för de drygt 10 000 ton rivningsmassa som måste tas om hand.

– Lagret är inte byggt, man vet precis hur det ska se ut och var det ska ligga, men det är inte byggt. Eftersom det svenska kärnkraftprogrammet var inriktat på att reaktorerna skulle vara i drift i 40 år, behövdes inte lagret förrän i slutet av 2010-talet och början av 2020-talet. Det är därför som tidplanen på det lagret är satt till 2020, och det är det som styr rivningen för oss, förklarar Leif Öst.

Därför måste verket stå kvar i drygt 15 år, utan att det egentligen används.

Fyra månader
Bara att forsla iväg det använda reaktorbränslet kommer att ta nästan fyra månader.

– Det sista bränslet transporterar vi bort i mitten av september. Det är 551 bränsleelement som ska transporteras bort. Det som vi hade sedan tidigare tog vi redan förra sommaren, och så tar vi det sista nu, det som stod i reaktorn den dagen vi stoppade, säger Leif Öst, vd på Barsebäck kraft.

Kristin Heinonen, SR Malmö
kristin.heinonen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".