Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lugnare i Östtimor efter orolig i helg

Publicerat måndag 29 maj 2006 kl 12.30

Östtimors president Xanana Gusmao manade på måndagen sina medborgare till ett slut på oroligheterna som pågått i en vecka. De upproriska soldaterna har också föreslagit fredsförhandlingar.

Åtminstone 27 människor har dödats i stridigheterna där invånare från olika landsändar i Östtimor ställts mot varandra.

Helgen blev mycket orolig och ungdomsgäng drabbade samman på huvudstaden Dilis gator. Idag rapporteras det om flera anlagda eldsvådor i staden, men åtminstone på ytan är det lugnare idag än tidigare.

Långsiktig lösning
Det beror nu knappast på presidentens uppmaning utan mer på att nästan samtliga de internationella fredsbevarande styrkorna har anlänt till Östtimor. Det handlar om 2 500 soldater från Australien, Nya Zeeland, Malaysia och Portugal som nu patrullerar gatorna.

Men nu gäller det också att försöka hitta en mer långsiktig lösning på problemen i Östtimor som länge var ockuperat av Indonesien och som blev slutgiltigt självständigt först 2002.

Oklart om fredsförhandlingar
Landets regering har suttit i krismöte på måndagen men problemet är att den är splittrad och inte minst finns det en stark motsättning mellan president Gusmao, som ledde befrielsekampen, och premiärministern Alkatiri. Premiärministern har utsatts för hårdast kritik för den uppkomna situationen och det är möjligt att hans ställning nu blivit allvarligt försvagad.

Inför regeringsmötet kom de upproriska soldaterna med ett erbjudande om formella fredsförhandlingar men det är oklart om sådana kommer att sättas igång.

Öppna sammanstötningar
Oroligheterna började efter att 600 soldater i den totalt 1400 man starka armén i Östtimor avskedades, men de vägrade lägga ner vapen och förra veckan kom det till öppna sammanstötningar mellan olika arméfraktioner.

Oroligheterna beror bland annat på motsättningar mellan de östra och västra delarna av Östtimor; under befrielsekriget var västsidan mest aktivt för självständighet.

Men motsättningarna har också mer handfasta sociala skäl, Östtimor är ett av världens absolut fattigaste länder med i stort sett ingen produktion och en skyhög arbetslöshet.

Helgens gängbråk hängde visserligen delvis samman med öst-väst-konflikten men är också mer ett uttryck för den allmänt hopplösa situationen just nu i landet. Idag, måndag, rapporteras om att ett hundratal plundrare bröt sig in i ett stort varuhus och lade beslag på bland annat ris – för många i Östtimor börjar matbristen nu bli akut.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".