Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kärnkraftsavveckling inte längre mål för c

Publicerat måndag 29 maj 2006 kl 16.45
Partiets krav förändras.

Centerpartiet skriver om sin kärnkraftspolitik. I partiets nya Gröna manifest används inte längre ordet ”avveckla” i fråga om kärnkraft. Nu ska centern ha en bredare uppgörelse istället för den nuvarande med socialdemokraterna och vänsterpartiet.

– Jag tycker att den här uppgörelsen är för smal. Ska den hålla över tid behöver den breddas till att omfatta också allianspartier, säger Maud Olofsson.

Centerns förtroenderåd antog på måndagen det så kallade Gröna Manifestet. Det uppmärksammade kongressbeslutet från förra året är därmed överspelat.

Avveckling inte längre målet
Nu nämns inte längre att centern ska fullgöra energiuppgörelsen med socialdemokraterna och vänsterpartiet, något som då framställdes som att en uppgörelse om kärnkraften mellan de borgerliga var omöjlig. En annan förändring är att ordet ”avveckling” inte nämns längre.

– Vi har bytt strategi. Vi har pratat avveckling i 35 år, och vi har fortfarande kärnkraften kvar. Då har vi sagt att vi byter strategi och använder utveckling som strategi, säger Maud Olofsson.

Forskning och utveckling av alternativa energikällor går nu före kravet om att avveckla kärnkraften.

Slitningar till vänster
Maud Olofsson jämför samarbetet med regeringen om kärnkraften med det samarbete centern hade när det gällde försvaret. Centern hoppade ju av det förra hösten med hänvisning till att det behövs en bredare uppgörelse över blockgränsen.

– Deras samarbete med vänsterpartiet och miljöpartiet blir allt starkare och allt mer fördjupat. Det ställer regeringen i en besvärlig situation. Försvarsuppgörelsen var ett sådant exempel. Vi ser de slitningarna också när det gäller energin.

”Inte särskilt oväntat”
Statsminister Göran Persson är inte förvånad över att Maud Olofsson och centern inte längre tycker att det räcker med en energiuppgörelse med bara vänsterpartiet och regeringen.

– Det är inte särskilt oväntat. Centerpartiet har släppt alla sina profilfrågor och successivt tagit över det som moderaterna har stått för tidigare. Att det här skulle komma förstod vi. Men det måste vara konstigt för de generationer av centerpartister som har tyckt att det här har varit en viktig fråga att partiledningen nu bara släpper den, säger Göran Persson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".