Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad pendling över Öresundsbron

Publicerat onsdag 31 maj 2006 kl 07.32
Högkonjunktur ökar pendlingen över bron.

Dubbel högkonjunktur i både Danmark och Sverige gör den skånska arbetskraften rejält eftertraktad hos företag i båda länderna, visar Ams prognoser. Därmed ökar också bilpendlingen över Öresundsbron.

Den ökade pendlingen har inneburit viss ekonomisk lindring för brons förlusttyngda ägare Öresundsbrokonsortiet, berättar företagets marknadsdirektör Jakob Westergård.

– Högkonjunkturen innebär att lönerna är högre i Köpenhamn än i södra Sverige, säger han.

Bra löner i högkonjunkturens Danmark lockar skåningarna att ta bilen över Öresundsbron för jobb i Köpenhamn. Samtidigt lockas danskarna till Sverige av lägre huspriser.

Ökar med 45 procent
Antalet bilpendlare över Öresundsbron ökade därför med 45 procent första kvartalet i år, jämfört med samma period ifjol, från 240 000 pendlare till 347 000.

I pengar räknat innebar det en intäktsökning för brons ägare Öresundsbrokonsortiet på cirka sex och en halv miljoner kronor.

Men trots att allt fler använder Öresundsbron är den fortfarande en förlustaffär. Enligt den senaste kvartalsrapporten blev underskottet för ägarna cirka 50 miljoner kronor.

Vinst om fem år
Om användandet av bron, så som ägarna tror och hoppas, fortsätter att stiga något från dagens nivå, på cirka 15 000 fordon per dygn, räknar man med att gå med vinst som tidigast om fem år.

Frågan är då om kapaciteten för ytterligare ökning av passerande fordon finns?

Öresundsbrokonsortiets marknadsdirektör Jakob Westergård säger att bron klarar en tredubbling av trafiken.

– Idag har vi drygt 15 000 fordon per dygn över Öresundsbron. Vi skulle ganska enkelt kunna tredubbla trafiken, säger han.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".