Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Aids ökar i Östeuropa

Publicerat tisdag 2 juli 2002 kl 16.45
Den jämförs med digerdöden och spanska sjukan och har hittills skördat 20 miljoner människoliv. Aidsepidemin sprider sig över världen och i dag är det i Östeuropa som den största ökningen sker. I Estland har antalet HIV-smittade ökat från 12 fall till 1 500 på två år.
– Den lavinartade ökningen av hivsmittade i estland började för två år sen, bland de många unga heroinmissbrukarna i landet, främst i staden narva på gränsen mot ryssland, berättar Nelli Kalikova, läkare vid Aids Prevention center i Estlands huvudstad Tallinn. I dag uppges 1 500 estländare ha HIV, dom flesta är under 25 och majoriteten är kvinnor. Men det är inte längre missbrukare och kvinnor som har tvingats till prostitution som blir smittade – epidemin sprider sig nu även till övriga delar av samhället. Och situationen ser likadan ut i övriga delar av Östeuropa, i Ukraina till exempel uppges en procent av den vuxna befolkningen ha HIV i dag. I Sverige finns i dag cirka 3 500 HIV-smittade. Tillgången på bromsmediciner är god och allt färre utvecklar aids. Men det finns ändå viss anledning till oro med tanke på läget i baltikum, menar Anders Milton, nytillträdd regeringsutredare i aidsfrågor. Men trots den alarmerande spridningen av HIV/aids i Östeuropa så är det fortfarande i södra Afrika som problemet är störst. Här lever nära hälften av världens 60 miljoner HIV-smittade, enligt en ny FN-rapport, som Ekot har rapporterat om tidigare. i Botswana har till exempel medellivslängden sjunkit från över 60 för tjugo år sen till 37 år på grund av smittan. Nästa vecka inleds en internationell aids-konferens i Barcelona där bekämpningen av epidemin åter igen ska diskuteras. Under tiden hiv-smittas 14 000 personer varje dag.
Anna Lithander
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.