Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Luftfartsverket vill neka oskyddade värdetransporter

Publicerat fredag 2 juni 2006 kl 12.07
Så gick det till. Klicka för karta.

Luftfartsverket vill kunna säga nej till utländska värdetransporter med flyg om pengarna inte förvaras på ett säkert sätt i flygplanet. Vid värdetransportrånet på Landvetter i våras låg pengarna i vanliga plastlådor.

– De förvarades i ordinära behållare av plast. Jag tycker att de borde ha varit förvarade i behållare som förstör innehållet. Oskyddade transporter kommer att bli, och är redan nu, mycket attraktiva för den här typen av rånare. Det är de transporterna som de prioriterar, säger Dan Larsson som är säkerhetschef på Landvetter flygplats.

Det var den sjunde mars som ett plan från London precis hade landat. Ombord på planet fanns förutom passagerare och besättningsmän också en stor summa pengar. Pengarna, som enligt Dan Larsson förvarades i ett antal vanliga plastlådor, skulle sedan föras över till en väntande värdetransportbil.

Jeep forcerade grinden
Men precis när planet körde in till flygplatsterminalen forcerade en jeep en grind in till flygplatsområdet. Jeepen med rånarna körde fram till planet och tvingade till sig plastlådorna med alla pengar.

Efter rånet har Luftfartsverket gjort en egen utredning om hur rånet kunde ske.

Säkerhetschefen Dan Larsson säger att det är av arbetsmiljöskäl som Luftfartsverket ska kunna säga nej till förfrågningar från flygbolagen om att omlasta oskyddade pengar som kommer med plan. Han vill därför att Arbetsmiljöverket ska ge klartecken till den här begäran.

Vill undanröja risken
På Landvetter tas till exempel inte sådana här värdeförsändelser emot längre och det är än så länge oklart när de kan starta igen.

– Det ligger dels hos oss och vilka möjligheter vi har att ställa krav på dem. Sedan ligger det också på transportörerna. Vi vill att man tittar på hur de förvaras och transporteras först. Vi vill att man så gott det gör undanröjer den här risken, säger Dan Larsson, säkerhetschef på Landvetter flygplats.

För många känner till transporterna
Luftfartsverket har också i sin utredning granskat möjligheten till om för många personer vetat om transporten i förväg och också kanske till och med skvallrat till rånarna om alla miljoner som var på väg, säger Dan Larsson.

– Jag kan inte säga att det har brustit vid det här tillfället, att onödigt många människor kände till den här transporten. Men det är alltid viktigt att begränsa det här till att man har informationen om man behöver den till sitt arbete, annars inte. När man förändrar rutiner och organisationer på företag är det lätt att man fortsätter informera sådana som inte behöver informationen. Sådant är det viktigt att titta på hela tiden.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".