Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

M-kritik mot regeringens elpolitik

Publicerat fredag 2 juni 2006 kl 17.45

Efter Ekots rapportering om hur elbolagen minskat elproduktionen i kärnkraften för att trycka upp priserna, och problemen med att elbolagen samäger de svenska kärnkraftverken, riktar nu moderaterna hård kritik mot regeringen.

Mikael Odenberg är ekonomisk-politisk talesman för moderaterna.

– Uppgörelsen om en förtida avveckling av Barsebäck innebar att vi fick samägande mellan Vattenfall och Eon, två stora aktörer på elmarknaden, både i Barsebäcksverket och kärnkraftverket i Ringhals.

– På vilket sätt är det dåligt?

– Ja, då har vi det här samägandet och det gör att konkurrensen sätts ur spel och inte fungerar, och det är oerhört viktigt att konkurrensen gör det på en så viktigt del av elmarknaden som kärnkraft ska svara för, 50 procent av produktionen.

Även Konkurrensverket kritiska
Igår rapporterade Ekot om hur elbolagen år 2000 minskade elproduktionen i kärnkraftverken för att pressa upp priserna. Det kan ha underlättats av samägandet av kärnkraftverken.

Samägandet kritiseras också av Konkurrensverket. I verkets rapport Konkurrensen i Sverige 2005 står det: ”Inom den svenska kärnkraften finns ett utbrett samägande... Det innebär risker för utbyte av känslig information och minskad konkurrens mellan ägarföretagen, vilket i förlängningen kan påverka prisnivån såväl i Sverige som på den nordiska marknaden.”

Statsministern håller inte med
Statsminister Göran Persson tycks ha en annan uppfattning.

– Hur ser du på kritiken om att samägandet mellan energibolagen gör att de helt enkelt får veta för mycket om varandra när det gäller produktionen?

– Det tror jag inte ett ögonblick på, utan hela energimarkanden har genom åren varit av det slagit att man har gett varandra information, också långt före avregleringen, hur man ska producera för att veta hur man ska möta energitoppar och sådana saker, sa statsministern i Ekot på torsdagen.

Mikael Odenberg tycker det är en konstig reaktion från statsministern.

- Jag tycker det är både okunnigt och anmärkningsvärt. Konkurrensverket har i fler rapporter pekat på det problem som ligger för konkurrensen i samägandet i den svenska kärnkraften. Och expertmyndighetens utlåtande avfärdar statsminister, det tycker jag är mycket anmärkningsvärt säger han.

Också s-kritik
Men det är inte bara moderaterna som är kritiska till samägandet av kärnkraftverken. Även socialdemokraten Marie Granlund, ordförande i riksdagens näringsutskott är kritisk mot samägandet:

– Jag tycker det vore bra om man renodlade, det tycker jag sa Marie Grandlund i Studio Ett på torsdagen.

– Varför det?

– Det skulle bli väldigt mycket klarare vem som ansvarar för olika saker helt enkelt

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".