Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvingas isär efter 30 år på samma boende

Publicerat söndag 4 juni 2006 kl 11.00

Kostnadsjakt och en strävan mot ett ”normalt liv” ligger bakom att kommuner vill flytta flerfunktionshindrade från gruppboenden till egna lägenheter. I Österåker vill kommunen sära på en grupp där de flesta bott ihop i över 30 år. Risken är att det leder till isolering.

Annika Holm är mamma till 37-åriga Vanna Holm.

– Hon är ju den svagaste av de svaga, men hon är helt utlämnad. Den rädslan har jag levt med under hela hennes liv. Sitter hon i en egen lägenhet utan att ha något levande liv att titta på tror jag att det inte dröjer länge alls innan hon har tynat bort, säger hon.

Gruppboendet skulle läggas ner
I vintras fick Annika Holm och de andra föräldrarna och gode männen till de fyra på gruppboendet Margretelund A i Österåkers kommun besked från kommunen att gruppbostaden skulle läggas ner.

Kommunen vill flytta ut de boende till egna bostäder med personliga assistenter fast de har bott ihop i decennier.

De ansvariga i kommunen förklarar det med att det blir ett par hundra tusen kronor billigare per år och person för kommunen eftersom staten betalar det mesta för de personliga assistenterna.

Minskar valfriheten
Bollandet av kostnader mellan stat och kommun riskerar att både driva upp kostnaderna och minska de funktionshindrades valfrihet.

Jan Andersson är ordförande i Assistanskommittén och EU-parlamentariker för socialdemokraterna och han vill råda bot på det.

– Det är en viktig reform på många sätt därför att det berör en grupp som har väldigt stora behov. Men samtidigt har den spräckt alla ekonomiska ramar. Finns det då personer som omfattas av den här reformen som vill bo tillsammans med andra då ska inte reformen vara utformad på ett sådant sätt att det förhindras, säger han.

Kan leda till isolering
Bibbi Ringsby Jansson vid Högskolan Väst i Trollhättan är en landets ledande experter på funktionshindrades boende säger att det är en trend sedan 1990-talet att allt fler ska bo på egen hand. Men för de svårast funktionshindrade kan det leda till isolering.

– För stora delar kan det också riskera att innebära att man faktiskt blir lite fången i sitt eget hem. De här personerna, på tidig utvecklingsnivå, de som har mer omfattande funktionshinder, behöver ju hjälp med att kunna söka kontakter med andra, säger hon.

Lars Truedson, P1 Kaliber
kaliber@sr.se

Martin Wicklin, P1 Kaliber
kaliber@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".