Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Litauen måste vänta på eurosamarbetet

Publicerat onsdag 7 juni 2006 kl 17.59

EU:s finansministrar godkände på onsdagen EU-kommissionens och den europeiska centralbankens beslut att Slovenien får bli medlem av eurosamarbetet den 1 januari 2007. Däremot måste Litauen vänta eftersom landet har för hög inflation. Litauerna är besvikna och kräver nu ett klargörande av reglerna för när EU:s medlemsländer ska få komma med i valutasamarbetet.

De länder som vill bli medlemmar av eurosamarbetet får inte ha högre inflation än 1,5 procentenhet över inflationen i de tre EU-länder som har bäst inflationsresultat i Europa.

Inflationen i Litauen ligger knappt en tiondels procentenhet över den tillåtna gränsen och litauerna anklagar EU för att ställa orimligt hårda krav.

Känner sig diskriminerade
Litauens finansminister Zigmantas Balcytis sa på onsdagen att litauerna känner sig diskriminerade och han fick stöd av Polen vid EU:s finansministermöte i Luxemburg.

Sveriges finansminister Per Nuder känner också förståelse för Litauens besvikelse.

– Att under en pågående prövning av ett enskilt land ändra tillämpningen av regelverket vore att göra avsteg från likabehandlingsprincipen. Det ska man inte göra för då riskerar man att undergräva förtroendet för hela europrojektet. Jag kan mycket väl förstå Litauens besvikelse, säger finansministern.

Litauen misstänker andra skäl
Den litauiska regeringen misstänker att det verkliga skälet till att Litauen fått nej är att euroländerna inte vill ha med de fattiga nya medlemsländerna i eurosamarbetet.

– Det finns en misstänksamhet bland de nya medlemsländerna att de är särbehandlade. Jag menar att så inte är fallet och beviset för det är att Slovenien har tagit sig in i gemenskapen. Men redan det faktum att det finns en misstanke är allvarligt nog så här gäller det att försöka överbrygga motsättningarna, säger Pär Nuder.

Kerstin Brostrand, Luxemburg
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".