Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Fel på reglerna - eller på politikerna"

Publicerat fredag 9 juni 2006 kl 19.56

I veckan som gick kunde man i ett TV-program se hur politikerna i ledningen för Lund Universitetssjukhus köpt tjänster av en entreprenör som ville städa mödravårdavdelningen på 36 sekunder. Det här är bara den senaste av en rad exempel på upphandlingar från landsting och kommunerna som syftar till att spara pengar, men som kan komma att få den motsatta effekten, menar Björn Elmbrant.

Uppdrag granskning i TV1 har i flera inslag tagit upp den bristande hygienen i sjukvården. Håller man inte ordning på dammråttorna riskerar sjukhussjuka och andra infektioner förvärra tillståndet för dem som söker sjukvård, det visar erfarenheterna.

Länge fanns städandet på sjukhusen i egen regi, det var betydligt dyrare, men sjukvårdpersonalen vittnar om att det fungerade väl.

Nu är städningen utlagt på entreprenad och när det gäller Lunds Universitetssjukhus kunde entreprenören ISS när ett nytt avtal slöts för ett par år sedan pressa priset med drygt 4 miljoner kr. Men kan politikerna i Region Skåne ha trott att man skulle få bättre städning till ett 4 miljoner kr lägre pris? Hade någon läst avtalet och funderat på om det var möjligt att exempelvis städa mödravårdavdelningen på 36 sekunder?

I TV-programmet berättar städare om den frustration de känner om de gör jobbet samvetsgrant på ett avsnitt av sjukhuset, hinner de inte med de andra delarna av betinget. Och var någonstans ska kostnaderna läggas för de patienter som blir sjukare av smutsen i vården?

En annan del av Uppdrag Granskning i tisdags handlade om datasystemet Cosmic för hantering av sjukjournaler, som sju landsting köpt och fyra börjat använda. Det skulle spara ett antal miljoner per år och bli ökad patientsäkerhet, men det tycks ha blivit tvärtom. Förväxlingar är legio. Journalanteckningar hamnar i en annan patients journal. Provsvar försvinner. De digitala recepten får fel doseringar.

För användarna är väntetiderna långa, systemet hänger sig eller loggar ur sig. En efter en gick sekreterarna på vårdcentralen i Enköping in i väggen, sönderstressade av att inte kunna göra jobbet bra.

En morgon hittar chefen för vårdcentralen den sista icke-sjukskrivna sekreteraren. Hon ligger i akutrummet med bröstsmärtor. Det var bara att ta EKG och prover och sen skicka hem henne, berättar han i TV.

Kostnaderna för Cosmic skenar. Hittills har fyra landsting betalat dataleverantören drygt 200 milj, men de verkliga kostnaderna är många gånger högre. Och på vilket konto ska man lägga den personal som blivit sjuk av systemet?

Jag var inte dugg förvånad där jag satt framför tv:n. Nyligen kunde man i tidningarna läsa om hur stat, kommun och landsting krymper. Där de offentliga utgifternas andel av BNP i början av 90-talet var 70 procent väntas de om ett par år sjunka till under 50. Och någonstans måste den krympningen tas ifrån.

I en bok jag nyligen läst, ”Politikens riktning och livets gång” som skrivit av etnologen Magnus Berg och idéhistorikern Fredrik Sunnemark beskrivs de gångna 10-15 årens systemskifte i den offentliga sektorn i djupintervjuer med de berörda. En ofta återkommande förklaring till det som skett är att ”ekonomin blivit överordnad alla andra mål”.

Men det är inga gnällspikar som intervjuats, utan människor som sökt sig till den offentliga sektorn med idealen att ”hjälpa andra”. För varje ny omorganisation som de tyckt varit ”obegriplig”, biter de ändå ihop tänderna och försöker göra det bästa möjliga. Men Berg och Sunnemark skriver också att man kunnat se en massflykt av politiker och administratörer ”från alla former av ansvar för vad som faktiskt utspelar sig…”

Det kunde ju varit en sammanfattning av TV-reportagen i veckan. För politikerna är utåt nöjda med både städning och datorprogram, som levde de i en annan värld än de anställda.

Jag får känslan av att reglerna för offentlig upphandling gjort politikerna till systemets gisslan. Men om man inte kan slänga ut misslyckade dataleverantörer eller stoppa städentreprenörer som gör ett dåligt jobb, då är det väl antingen nåt fel på reglerna - eller på politikerna.

Björn Elmbrant
bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".