Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggkrönikan den 10 juni 2006

Publicerat torsdag 8 juni 2006 kl 22.45

Hur oroande är det att Sverigedemokraterna fick tolv procent av rösterna i Ungt val och vad bör göras? Det är temat för denna veckas bloggkrönika.

Att Sverigedemokraterna fick tolv procent och Nationaldemokraterna två procent av rösterna i Lunarstorms omröstning Ungt val oroar många bloggare – bland dem Sven Elander som skriver: 

”Ungt val visar att rasismen är utbredd i Sverige. Alla vi som vill ha ett samhälle som vilar på respekt för mänskliga rättigheter och där människor inte bedöms utifrån vilken hudfärg de har eller vilken ’kultur’ de tillhör, vi måste ta det rasistiska hotet på allvar. Oavsett vad man tycker om Ungt vals undersökning så visar resultatet att rasismen inte kan tigas ihjäl.” 

Sven Elander ger också en känga till folkpartiet: 

”I takt med att sympatierna för SD ökar så förskjuts också den politiska debatten mot det nationalistiska och rasistiska hållet. Men det fungerar också andra hållet. När ett etablerat parti som folkpartiet börjar tala i termer av att ’ställa krav’ på gruppen ’invandrare’, och försöker peka ut en samhällsgrupp som syndabock, ja då blir det plötsligt mer OK för SD att ifrågasätta hela det mångkulturella samhället.” 

Niklas Frykman med Frykmans liberala blogg tycker dock att socialdemokraterna får bära en del av ansvaret.

”Även om siffrorna är dopade visar ändå Ungt Val att Sverigedemokraterna har förmåga att mobilisera och att de är attraktiva för en grupp väljare - oftast unga män ur lågutbildad arbetarklass. Därför är det särskilt beklämmande att socialdemokraterna så länge duckat under debatten och velat sopa problemet under mattan. Istället ropar man rasism så fort någon (oftast folkpartiet) överhuvudtaget påpekar att integrationspolitiken havererat, något som är tämligen uppenbart för den som lever i haveriet.” 

Socialdemokraten Jonas Morian med bloggen PromeMorian gör en självkritisk reflexion:

”Alla politiskt aktiva som motsätter sig Sverigedemokraternas syn på invandring och flyktingpolitik har naturligtvis ett ansvar för att mota ut dem från landets beslutande församlingar. Men frågan är om inte vi socialdemokrater har ett särskilt ansvar, då Sverigedemokraterna dessvärre inte sällan värvar röster just bland grupper som traditionellt röstar socialdemokratiskt.” 

Fredrik R Krohnman med bloggdizz tycker att det är dags att utmana mörkermännen: 

” När hopplösheten & utanförskapet breder ut sig vänder sig folk mot etablissemanget & vilka är bättre & mer mottagliga för enkla, snabba & kassa argument - något kostymrasister är bra på att leverera över hela Europa - än vår alldeles egen orka!-generation där alla vill bli något inom media? 

Ingen tar heilande toknazzar hela dagen på allvar sedan ideologin hamnade lite out of style 1945. Således har SD klippt & kammat sig, städat undan liken & stoppat dom i garderoben & dragit på sig en proper kostym. Lite trygghet & tradition har ju ingen dött av, menar det kemtvättade partiet & i nationen som sätter trygghet över precis allt annat verkar kidsen haka på. & kompis, vill vi inte ha en situation likt våra europeiska grannar är det fanimig läge att ta debatten mot mörkermännen.” 

Dr Cais blogg - en gymnasielektors tankar och erfarenheter vill också ha en öppen debatt. 

”Att så många unga lägger sin röst på yttersta högern anses allmänt ha sin grund i att partier som Sverigedemokraterna har ett tydligt budskap med enkla lösningar på komplexa problem. Det må så vara. Jag tror att ytterligare en aspekt måste vägas in: Den svenska tendensen att ’lägga locket på’ och ’sopa under mattan’. I årtionden har vi från politiker och media matats med föreställningen att varje försök att diskutera invandrings- och flyktingpolitiken implicerar främlingsfientlighet och rent av rasism. Inte minst vi i skolans värld är ytterst ängsliga i det avseendet. 

Det är ingen lätt uppgift att ta den här typen av diskussioner i klassrummet, men alternativet, att ’lägga locket på’, är direkt farligt på sikt. Plötsligt kan vi finna oss stå med Sverigedemokraterna som ett 15-20 procentsparti i riksdagen. 

Så låt oss ta de extrema partierna på bägge kanter på allvar (Vi skall naturligtvis heller inte vara ’kommunistkramare’). Bjud in dem i debatten och TA DEBATTEN!” 

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Sven Elander: http://svenelander.blogspot.com/2006/06/rasisterna-p-frammarsch.html#i1149746661
Niklas Frykman: http://frykman.blogspot.com/2006/06/aftonbladet-ger-sverigedemokraterna.html#i1149765473 
Jonas Morian: http://promemorian.blogspot.com/2006/06/ge-dem-inte-chansen.html 
Fredrik R Krohnman med bloggdizz: http://blogdizz.blogspot.com/ 
Dr Cais blogg: http://drcai.webblogg.se/080606033029_varfr_r_ungdomar
_hgerextrema.html

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".