Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Eliasson tvivlar på Europarådets uppgifter

Publicerat fredag 9 juni 2006 kl 17.50

Regeringen ifrågasätter kritiken från Europarådet, mot bland annat samarbetet med CIA i avvisningen av två egyptier. Utrikesminister Jan Eliasson tvivlar precis som statsminister Göran Persson på uppgifterna i Europarådets kritik. EU-parlamentarikern Cecila Malmström, fp, är bekymrad över regeringens agerande.

– Det finns uppgifter som för mig inte förefaller vara stärkta. Några av uppgifterna verkar inte vara väl grundade, men vi studerar dem.

I vanliga fall brukar vi ju ha ganska stor tilltro till Europarådet.

– Ja, det är självklart att vi har, men de erkänner ju själva att många av uppgifterna har indiciekaraktär och inte är bevisade. Vi får titta på detta noggrant, men som sagt, vi har tidigare fått rapport från JO, som har gått igenom frågan, och också från Tortyrkommittén och den kritiken har Sverige tagit till sig.

Vilka uppgifter är det som inte är styrkta?

– Jag har själv inte läst rapporten utan kom just tillbaka från FN så jag får sätta mig in i den här frågan de närmaste dagarna, säger utrikesminister Jan Eliasson.

Kritiken kan förstärkas
Men nu är det så att kritiken mot bland andra Sverige för denna människorättskränkning kan komma att förstärkas, redan på måndag, då EU-parlamentet röstar om vad dess särskilda utskott har funnit i en egen parallellutredning till Europarådets CIA-utredning.

I allt väsentligt har det kommit till samma slutsatser, med undantag för fånglägren i Rumänien och Polen, där parlamentets utskott ser mer vaga indicier än hållfasta bevis för lägrens faktiska existens.

Bekymrad över det svenska agerandet
Folkpartisten Cecilia Malmström är en av tre svenskar i detta särskilda undersökningsutskott och hon säger sig vara tämligen bekymrad över den svenska regeringens bortviftande av kritiken.

– Jag blir förvånad och tycker att det är lite arrogant därför att det svenska fallet är ju ett av de få som verkligen är belagda. Det har hänt, det skedde ett övergrepp på svenskt territorium, en utländsk makt var på flygplatsen och klädde av och förnedrade medborgare som skulle utvisas.

– Sedan fördes de på ett CIA-plan och svensk ordningsmakt ingrep inte utan bara stod och tittade. Därefter fördes de här fångarna till Egypten där de torterades. Det är ju ett fruktansvärt misstag som Sverige har begått och jag tycker att man kan vara ödmjuk inför det, säger Cecilia Malmström.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".