Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stenindustrin förstör för fiskebönder

Publicerat söndag 11 juni 2006 kl 08.44

Tusentals kinesiska fiskebönder i staden Fuding i sydöstra Kina har fått sina odlingsbassänger ödelagda. Det är en direkt följd av den expansiva stenindustrin, som bland annat förser svenska uppköpare med billig sten.

Miljömyndigheterna i Fuding hävdar att föroreningarna som drabbat bönderna kommer från hushållen, men tester som P1:s Kaliber låtit göra av vattnet visar att det inte stämmer.

Kemisten Per Sahlin hittar mängder med partiklar i det vattenprov Kaliber fraktat från de kinesiska böndernas vattendrag till det ackrediterade svenska laboratoriet Lantmännen AnalyCen.

– I det här fallet fastnar väldigt, väldigt mycket partiklar, 22 000 milligram per liter. Det är oerhört mycket. Det är extremt högt, säger Per Sahlin.

Metaller och stendamm
Partiklarna i vattnet är oorganiska. Det, tillsammans med att det finns stora mängder kisel i vattnet, pekar på att det är stendamm. Dammet i vattnet innehåller också extremt höga halter metaller.

Bönderna i Fuding har i generationer odlat krabbor och musslor i vattnet. Men sedan stenbrytningen började i provinsen dör skaldjuren. Den svenske kemisten har lätt att se varför.

– Ljusförhållandena i vattnet blir väldigt dåliga. Solen når väldigt dåligt ner i sådant här vatten. Det är så grumligt. Det påverkar växtligheten, naturligtvis, säger Per Sahlin.

Om du tänker att du var krabba eller mussla och skulle överleva i det – vad händer då?

– Skaldjur är ofta väldigt känsliga för höga metallhalter; kräftor till exempel. Har man för höga metallhalter trivs inte kräftorna, utan de dör, helt enkelt. Det fungerar inte med för höga metallhalter.

– Små, små partiklar kan penetrera gälar och sådant ganska mycket. Så det tror jag är väldigt dålig miljö för skaldjur.

Säljs till Sverige
Den storsäljande sten som bryts i det här området i Kina är en svart basalt som heter G684, eller Fuding Black. Det är en sten som svenska importörer sålt till flera platser i Sverige.

De uppköpare Kaliber talat med har aldrig hört talas om miljöproblemen i stenbrytningens spår.

Kristina Hedberg
kristina.hedberg@sr.se

Björn Tunbäck
bjorn.tunback@sr.se

Ola Wong, Kina
kaliber@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".