Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Heroinbeslagen ökar i Sverige

Publicerat måndag 12 juni 2006 kl 17.44

Polisen i Kronobergs län gjorde i helgen ett av de största beslagen av heroin i Sverige på många år. Tre personer har begärts häktade misstänkta för grovt narkotikabrott.

De senaste åren har beslagen av heroin bara legat på omkring tio kg per år. Men hittills i år har tullen och polisen tillsammans hittat över 30 kilo heroin. 

Varför man lyckats så bra just i år är svårt att svara på, säger Sven Peter Olsson, ställföreträdande brottsbekämpningschef på Tullverket.

– Vi har i flera år konstaterat att Tullverket inte varit särskilt bra på att bekämpa heroinsmugglingen. Av det skälet har vi en särskilt verksamhetsinriktning på att försöka lokalisera heroinsmugglingen som företeelse, samt vilka som eventuellt ligger bakom det hela, säger Sven Peter Olsson.

Samarbete med rikspolisen
Totalt finns mellan 1, 5 och två ton heroin i Sverige. Men beslagen har bara legat på omkring tio kilo per år. Mot den bakgrunden inledde Tullverket förra året ett samarbete med rikspolisstyrelsen för att följa heroinets väg in i landet.

Hittills i år har man alltså beslagtagit över 30 kilo. Då är inte helgens beslag i Ljungby i Småland inräknat.

Att beslagen är så få har framför allt en förklaring, säger Sven Peter Olsson.

– Därför att vi inte har hittat smugglarna. Så enkelt är det. De senaste åren har vi varit väldigt effektiva på att ta amfetamin och cannabis. Men när det gäller heroinet så har vi för lite underrättelseinformation som pekar ut objekten. Det kan bero på att de här grupperingarna är så extremt slutna att vi inte kommer åt dem, säger Sven Peter Olsson.

Ursprung i Afghanistan
Det mesta av heroinet som säljs i Sverige har sitt ursprung i Afghanistan som är världens största producent av opium. Vägen hit går via Turkiet och forna Jugoslavien eller via Ryssland.

Sven Peter Olsson är glad över heroinbeslagen hittills i år, men nöjd är han inte.

– Vi har haft framgångar. Men vi avsåg att systematiskt bekämpa smugglingen när den förekommer. Tre beslag är inte systematik, utan möjligtvis en framgång, säger han.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".