Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU diskuterar nya villkor för medlemmar

Publicerat tisdag 13 juni 2006 kl 12.30

På EU:s toppmöte i Bryssel senare den här veckan är EU:s förmåga att ta emot nya medlemsstater en av huvudfrågorna. Statsminister Göran Persson tog till fotbollsspråk när han i riksdagens EU-nämnd kritiserade försöken att ställa upp nya villkor för EU-medlemskap.

– Jag kommer själv på toppmötet senare i veckan argumentera emot den tendens att flytta målstolpar  under pågående spel som vi nu ser när det gäller EU:s utvidgning, sa Göran Persson.

Statsminister Göran Perssons kritik går ut på att regeringscheferna på toppmötet i Bryssel den här veckan ska diskutera om EU:s förmåga att ta in nya medlemmar ska ingå i villkoren för att bli medlem.

Absorptionskapacitet
På EU-språket används ordet ”absorptionskapacitet” för att beskriva detta. Resultatet på toppmötet väntas bli att EU-kommissionen får i uppdrag att utreda om förmågan att ta in nya medlemmar ska vara ett villkor för medlemskap.

Den debatt som nu uppstått handlar enligt Göran Persson bara om ett enda land.

– Det är Turkiet det handlar om, säger han.

I dag finns redan krav på vad som krävs för medlemskap och det är fullt tillräckligt enligt statsministern.

– Kraven är hårda nog. Signalerna är tydliga nog. Håller vi oss till detta ska man inte behöva syssla med den här typen av krypskytte som absorptionskapacitet representerar, säger Göran Persson.

Förlängd tankepaus om grundlag
På toppmötet väntas också EU förlänga den så kallade tankepaus som pågår när det gäller vad som ska hända med konstitutionen, alltså EU:s grundlag, som Frankrike och Holland i folkomröstningar röstat nej till.

EU-länderna vet lika lite nu som för ett år sedan hur problemet ska lösas.

På toppmötet tänker Göran Persson tala för det hittills hopplösa projektet att Europaparlamentet bara ska sammanträda i Bryssel och inte som nu tolv gånger om året i Strasbourg i Frankrike.

Mötena där kostar mellan en och två miljarder svenska kronor om året.

Men eftersom Frankrike ensamt kan avgöra den här frågan trodde inte Göran Persson på någon framgång när det gäller att få stopp på flyttcirkusen.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".