Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljön allt viktigare för svenska väljare

Publicerat tisdag 13 juni 2006 kl 17.45

Miljöfrågorna har åter fått en viktig plats i människors medvetande inför valet. Detta enligt en Sifomätning som beställts av Världsnaturfonden.

Arbetslösheten är fortfarande den viktigaste frågan för framtiden, liksom ekonomin och olika välfärdsfrågor. Men därefter hamnar miljöfrågorna.

– Det som har hänt som vi ser är att miljöfrågorna har aktualiserats mer. Tidigare låg de på tionde plats. Idag är de på femte plats, säger Mariann Eriksson, som håller i SIFO-undersökningen på Världsnaturfonden.

Från tia till  femma
I den så kallade SOM-undersökningen från Göteborgs universitet hamnade miljöfrågorna år 2004 först på tionde plats på listan över viktiga samhällsfrågor.

Även om frågorna inte har ställts på exakt samma sätt i SIFO-undersökningen förefaller ändå miljöfrågorna ha fått ökad prioritet i människors medvetande.

Det går att se vissa skillnader mellan kvinnor och män. För kvinnorna är giftiga kemikalier viktigast, för männen är det klimatförändringarna.

– Män är mycket mer oroade för klimatfrågan än vad kvinnor är. Män är också mer kritiska till hur politiker och företag åtgärdar klimatfrågorna och klimatproblemen idag, säger Mariann Eriksson.

Synliga konsekvenser
Orsaken kan vara att man nu ser effekten av en höjd medeltemperatur på jorden och resultatet av extrema väderhändelser, som kan vara tecken på förändringar i klimatet.

– Enigheten bland forskare är större. I och med de stora stormarna som sker, klimatförändringarna som börjar komma in i tv i folks vardagsrum så blir det mer påtagligt att klimatförändringarna faktiskt händer, säger Mariann Eriksson.

I undersökningen tycker majoriteten att åtgärderna för att hejda klimatförändringarna är otillräckliga. Orsaken anser man är att politikerna gör för lite, att det är för dyrt och att folk är ovilliga att förändra sin livsstil.

Inte på agendan
Men om det nu är så att människor anser att miljön är viktig, hur kan man då förklara att den inte diskuteras mer i den allmänna debatten när det är val i höst?

– Den har varit borta väldigt länge från den politiska agendan. Det har hänt mycket de senaste två åren, både på klimatsidan, på kemikaliesidan med hela EU-diskussionen runt Reach, och väder katastroferna. Folk har blivit mer och mer medvetna, säger Lars Kristoferson, generalsekreterare i Världsnaturfonden.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".