Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mp stödjer inte förslag om rätt till heltid

Publicerat onsdag 14 juni 2006 kl 06.00

Miljöpartiet är i dagsläget inte berett att stödja regeringen och vänsterpartiet när det gäller det mycket omdiskuterade lagförslaget om rätt till att arbeta heltid.

Just nu pågår förhandlingar mellan de tre partierna och det finns en rädsla inom miljöpartiet att småföretagen inte kan leva upp till att erbjuda alla som vill heltidsanställning.

Regeringen förhandlar nu med miljöpartiet och vänsterpartiet om ett förslag som handlar om att öka rättigheterna för dem som vill arbeta heltid. Det finns ungefär 200 000 personer i Sverige, de allra flesta kvinnor som idag arbetar deltid, men som själva skulle vilja arbeta heltid.

Deltidsjobb ska ge rätt till heltid efter tre år
Det var i höstas som en statlig utredning föreslog en lag om att ge dem som jobbat deltid i tre år hos samma arbetsgivare rätt till heltidsanställning. Dock med vissa undantag.

Utredningen fick hård kritik från en rad olika myndigheter, flera av dem pekade på att en lag om heltid kan leda till ökad arbetslöshet.

Regeringen har omarbetat förslaget
Men nu har arbetslivsminister Hans Karlsson omarbetat det här förslaget och har också fått vänsterpartiet med sig. Däremot är miljöpartiet fortfarande tveksamma till några punkter.

Miljöpartiet vill utreda mer
Enligt uppgifter till Ekot så föreslår regeringen bland annat att alla företag ska omfattas av de nya reglerna, små företag med upp till tio anställda ska alltså inte kunna undantas, och det är en fråga som miljöpartiets förhandlare Ulf Holm menar behöver utredas närmare,

– Det är väl en av de saker som vi från miljöpartiet vill titta närmare på och verkligen se om inte småföretagen bör kunna ha undantag från de här reglerna, säger Ulf Holm.

– Vi måste ju veta effekterna av detta förslag innan vi kan sätta ned foten vad vi tycker politiskt om detta är ett bra eller dåligt förslag, säger han.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".